Cei mai periculoși viruși din istoria internetului. Au făcut pagube de zeci de miliarde de dolari și circulă și astăzi
- Nicolae Comănescu
- 2 aprilie 2023, 13:56
Sunt considerați a fi cei mai periculoși viruși din istoria internetului. Au creat adevărate dezastre și pagube ce sunt evaluate la câteva zeci de miliarde de dolari. Și astăzi bântuie prin vasta rețea.
Mydoom
26 iulie 2004 a fost ziua în care Google s-a prăbușit. Pare ciudat, nu-i așa? Dar exact asta s-a întâmplat.
Considerat a fi cel mai distructiv virus din istorie, virusul Mydoom a fost singurul care s-a răspândit chiar mai repede decât ILOVEYOU. Recordul său este încă valabil. Atunci, unul din patru e-mailuri trimise la nivel global a fost trimis de Mydoom. Dar cum a provocat prăbușirea Google? Virusul a inundat motorul său de căutare (printre altele) cu interogări automate de căutare în timp ce încerca să găsească adrese de e-mail valide.
Mydoom se răspândește imitând o transmisie eșuată de e-mail care conține un fișier propriu. Odată executat, acesta se trimite la adresele de e-mail din agenda utilizatorului și chiar se copiază în folderul oricărui program P2P, propagându-se prin rețeaua respectivă.
Funcționează în două moduri
Deschide o ușă de acces la computerul infectat, permițând hackerului să controleze de la distanță
Lansează un atac distribuit de refuz de serviciu care vizează una dintre cele mai detestate companii din domeniul tehnologiei - SCO. (Se crede, de fapt, că Mydoom a fost creat din cauza unui conflict cu SCO privind proprietatea asupra codului Linux).
Pagubele provocate de Mydoom au fost estimate la vremea respectivă la 38 de miliarde de dolari, care astăzi ar fi puțin peste 57 de miliarde de dolari. El încă mai circulă și astăzi, la 19 ani după ce a fost lansat, conform dataprot.net.
Sobig
Sobig a fost un alt spammer de e-mail. A avut mai multe versiuni, începând cu Sobig.A și până la Sobig.F, dar cu o particularitate - avea propriul software de e-mail integrat, spre deosebire de virușii anteriori care trebuiau să se bazeze pe programe precum Microsoft Outlook și care rareori se răspândeau în programele de e-mail rivale.
În afară de aceasta, Sobig a putut lovi același computer de mai multe ori, ceea ce înseamnă că numărul de infecții nu poate fi comparat direct cu cel al altor viruși.
Sobig nu a deteriorat fizic calculatoare, fișiere sau date critice, dar a forțat rețelele să închidă accesul din exterior la sistemul său de e-mail, prin blocarea resurselor informatice și de rețea. Se estimează că Sobig a creat o pierdere de productivitate de 30 de miliarde de dolari la nivel mondial.