CCR a decis că taxarea pensiilor e neconstituțională. Decizia vizează pensionarii militari

CCR a decis că taxarea pensiilor e neconstituțională. Decizia vizează pensionarii militari Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Curtea Constituţională (CCR) a decis, joi, că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din ordonanța Guvernului prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

CCR a decis că este neconstituțională plata contribuțiilor de sănătate pentru pensii peste 4.000 lei. Mai exact, neconstituționalitatea se referă ka OUG 130/2021, prin care s-au instituit contribuții la asigurările sociale de sănătate pentru pensionarii militari cu pensii peste 4000 de lei.

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că sunt neconstituţionale mai multe prevederi ale ordonanţei de urgență a Guvernului 130/2021 care a instituit obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei pe lună.

Cu majoritate de voturi, CCR a decis

CCR: „Vu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.XXIV pct.11 [cu referire la art.153 alin.(1) lit.f ind.2)], pct.12 [cu referire la art.154 alin.(1) lit.h) sintagma „de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv”], pct.13 [cu referire la art.155 alin.(1) pct.a ind.1)], pct.14 [cu referire la sintagma „venituri din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 3-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”], pct.16 [cu referire la art.157 ind.3], pct.17 [cu referire la sintagma „precum şi al veniturilor din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 4-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”], pct.18 [cu referire la art.168 alin.(1) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2), alin.(5) în privinţa trimiterii la art.157 ind.3 şi alin.(7) ind.1] şi pct.19 [cu referire la alin.(1) lit. a) în privinţa trimiterii la art.153 alin. (1) lit.f ind.2)] şi art.XXV alin.(1) lit.c) [cu referire la pct.12, 13, 16, 18 în privinţa alineatelor (1) şi (5) ale art.168 şi pct.19] din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, arată comunicatul de presă al instituţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin ordonanţă de urgenţă nu se poate diminua cuantumul pensiei

Prin urmare, Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 15 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, mai indică sursa citată.

Decizia Curţii este definitivă şi obligatorie. Astfel Parlamentul trebuie să pună în acord actul normativ cu hotărârea CCR, se arată în comunicatul publicat pe site-ul CCR