Cei care stau la bloc trebuie să respecte o serie de reguli clare. În ce condiții își pot amenaja grădina din fața scării după bunul plac
- Iulia Moraru
- 9 martie 2023, 11:53
Cei care stau la bloc au obiceiul de a amenaja în fiecare an grădina din fața blocului după bunul plac. Numai că, deși intenția lor este bună, trebuie să știe că orice modificare poate aduce cu sine amenzi, dacă nu sunt respectate o serie de reguli.
Toți cei care vor să își planteze diverse flori în fața blocului sau să își pună gazon, au nevoie de o autorizație de la primărie. Dacă nu fac asta, pot fi pedepsiți foarte aspru. Puțini știu, dar mai multe orașe din România au adoptat un regulament pentru stabilirea unor măsuri de gospodărire a municipiului. Aici, este inclus tot ceea ce este permis sau nu să faci în spațiul public.
Amenzi de mii de lei dacă vrei să îți amenajezi grădina din fața blocului
Astfel, cei care nu respectă prevederile legale riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Spre exemplu, Consiliul Local din Galați a adoptat în acest sens un regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului. Pe lângă faptul că nu ai voie să distrugi, să faci grătare sau să crești animale decât sunt de companie, devine restrictiv și grădinăritul.
Astfel, printre altele, „plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă”.
De asemenea, pe lângă autorizația obligatorie, indiferent de ce se plantează, locuitorii din Galați nu mai au voie nici să culeagă de pe domeniul public plantele medicinale, fructele și iarba de gazon, nici să practice jocuri sportive pe spațiile verzi, să agațe anunțuri sau indicatoare de arbori ori să culeagă arborii doborâţi în urma unor fenomene naturale sau arbori care au fost tăiaţi, scoşi din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice, fără aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei, potrivit expressdedunare.ro.
În ce condiții te poți îngriji de spațiul verde din fața blocului
Există însă și unele excepții, când locatarii își pot îngriji fără probleme spațiul verde din fața blocului. Așadar, legea spune că pentru întreținerea spațiului verde din fața blocului, orice locatar poate să contribuie, dar numai după acordul tuturor proprietarilor, în baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.
De asemenea, primăriile din diverse localități organizează tot felul de inițiative care să ducă la amenajare spațiului verde. Spre exemplu, în 2021, Primăria din Sectorul 6 a pus în dezbatere publică un program de reamenajare a grădinilor de bloc, oferindu-se până la 2.500 de lei pentru plata apei de udat și arbori și flori pentru plantat, potrivit playtech.ro.