Cei care se opun polițiștilor sau jandarmilor riscă închisoarea
- Petrisor Cana
- 23 februarie 2018, 00:00
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice, care întărește autoritatea polițiștilor dar impune și anumite obligații oamenilor legii a fost aprobat de Guvern și va fi înaintat Parlamentului României.
Principalele modificări aduse celebrei Legi 61/1991 a ordinii și liniștii publice mărește cuantumul amenzilor pentru anumite fapte, dar prevede și pedeapsa cu închisoarea, de la trei luni la un an, pentru cei care împiedică polițiștii sau jandarmii să legitimize o persoană, să efectueze controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau dacă se opun conducerii la sediul poliției.
În proiectul de lege, polițistul va avea dreptul să legitimeze o persoană. dacă încalcă legea, a fost martoră la o faptă ilegală, a solicită sprijinul poliției, ori nu se poate deplasa, seamănă cu o persoană urmărită etc.
De asemenea, polițistul are dreptul să solicite să țină mâinile la vedere, deasupra capului sau paralel cu solul, picioarele depărtate, șezut sau culcat, cu excepția copiilor sau gravidelor. Oamenii trebuie informați despre motivul legitimării sau conducerii la secție. O schimbare importantă: persoanele nu pot fi reținute la secție mai mult de 8 ore, nu 24 cum e în prezent.
Cresc amenzile pentru: refuzul de se identifica, de la 100 – 500 lei, la 500 – 1500 lei. Pentru organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe, cresc de la 500 – 1.500 lei, la 2.000 – 3.000 lei.