Editura Evenimentul si Capital

CEFC International ridică ștacheta pe piața de energie din Europa | ANUL NOU CHINEZESC

Rafi năria Petromidia va avea doar de câștigat de pe urma expansiunii în Europa a companiei chineze
Autor: | | 0 Comentarii | 238 Vizualizari

Uriașa companie chineză a făcut, în ultimul an, mutări strategice menite să-i consolidează poziția pe piața europeană. Tocmai a achiziționat pachetul majoritar al Rompetrol France SAS, care-i asigură accesul pe piețele din Franța și Spania, și a semnat un memorandum cu Georgia, care deschide Drumul Mătăsii prin Marea Neagră.

Ofi ciali ai săi au făcut, însă, vizite și în alte state: Bulgaria, Serbia, Slovacia, Grecia și Cehia. Interesant este că, de pe urma acestor mișcări de expansiune europeană, benefi ciară, direct sau indirect, este și Petromidia românescă, care este prezentă pe piețele din aceste țări

CEFC International ridică ștacheta pe piața de energie din Europa

Corporația chineză CEFC International a pătruns pe piaţa europeană de energie alături de KazMunayGas în Franţa şi Spania, prin preluarea a 51% din capitalul Rompetrol France SAS, compania mamă a Dyneff SAS („Dyneff”) - unul din cei mai mari distribuitori independenți de combustibil din Franța, cu operațiuni de afaceri atât în Franța, cât și în Spania.

„Compania a făcut primul pas important în expansiunea sa majoră pe piaţa europeană. Compania obţinuse anterior şi aprobarea Ministerului francez al Economiei, pe 15 decembrie 2016, şi acordul Comisiei Europene din perspectiva legislaţiei antitrust pe 23 decembrie 2016”, se arată într-un comunicat al conglomeratului chinez.

Preiau stații, rețele și depozite

Dyneff activează în sectorul distribuţiei de combustibil de peste 50 de ani, acoperind trei canale de distribuţie: staţii de alimentare, o reţea de agenţii comerciale şi două agenţii de comercializare cu ridicata. Dyneff a creat, de asemenea, o infrastructură logistică atât în Franţa, cât şi în Spania, cu capacităţi strategice de depozitare în porturile principale de la Marea Mediterană şi Atlantic.

Compania chineză a anunțat că una din priorităţile sale a fost stabilirea Europei ca piaţă strategică principală, date fiind dimensiunea pieţei sale energetice şi cererea uriaşă de energie de consum, pieţele financiare stabile, cadrul legal dezvoltat şi mediul de finanţare cu costuri reduse.

„Finalizarea Achiziţiei Dyneff dezvăluie strategia noastră de creştere prin achiziţii şi investiţii. Strategia noastră de achiziţii în Europa a înregistrat un progres semnificativ, iar aceasta este o realizare istorică pentru noi”, a declarat Zang Jian Jun, preşedintele executiv al CEFC International.

Achiziție cu „greutate” în regiune

„Reţeaua existentă de distribuţie de gaze şi petrol, logistica şi instalaţiile de depozitare din Europa ale Dyneff asigură premisele pentru intrarea companiei pe piaţa europeană, estimându-se că va facilita mutarea accentului de pe activităţile de tranzacţionare conexe pe platforma din Europa. În acelaşi timp, relaţiile existente ale Dyneff cu băncile locale şi jucătorii regionali de pe piaţa de petrol şi gaze vor ajuta compania să valorifice costul redus de finanţare şi să identifice oportunităţile de investiţii, în vederea construirii unei platforme europene de investiţii şi finanţare”, a arătat CEFC International, într-un comunicat.

Parteneriate semnate în Serbia

Anul trecut, în aprilie, o delegație compusă din reprezentanți ai CEFC International și ai China Balkan Investment (CBI), a vizitat oficial Serbia. Oamenii de afaceri chinezi s-au întâlnit cu ministrul Construcțiilor din această țară, pentru a discuta posibilitățile de investiții în infrastructură, dar și cu președintele Serbiei, Tomislav Nikolic. „Trebuie să dezvoltăm trandiționalul nostru parteneriat prin cooperare economică”, a subliniat acesta din urmă. Două luni mai târziu, în iunie 2016, preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns, și el, în Serbia. În cele trei zile ale vizitei oficiale, au fost semnate cel puţin 20 de acorduri bilaterale de comerţ şi investiţii, în contextul eforturilor Belgradului de a face din China unul din partenerii săi economici privilegiaţi. Indirect, de aceste acorduri va beneficia și Rafinăria Petromidia, care furnizează pe piața din Serbia carburanți, polimeri și alte produse petroliere, prin intermediul partenerilor săi.

Conglomeratul chinez tatonează Bulgaria

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI