CEFC International ridică ștacheta pe piața de energie din Europa | ANUL NOU CHINEZESC

CEFC International ridică ștacheta pe piața de energie din Europa | ANUL NOU CHINEZESC

Uriașa companie chineză a făcut, în ultimul an, mutări strategice menite să-i consolidează poziția pe piața europeană. Tocmai a achiziționat pachetul majoritar al Rompetrol France SAS, care-i asigură accesul pe piețele din Franța și Spania, și a semnat un memorandum cu Georgia, care deschide Drumul Mătăsii prin Marea Neagră.

 Ofi ciali ai săi au făcut, însă, vizite și în alte state: Bulgaria, Serbia, Slovacia, Grecia și Cehia. Interesant este că, de pe urma acestor mișcări de expansiune europeană, benefi ciară, direct sau indirect, este și Petromidia românescă, care este prezentă pe piețele din aceste țări

CEFC International ridică ștacheta pe piața de energie din Europa

Corporația chineză CEFC International a pătruns pe piaţa europeană de energie alături de KazMunayGas în Franţa şi Spania, prin preluarea a 51% din capitalul Rompetrol France SAS, compania mamă a Dyneff SAS („Dyneff”) - unul din cei mai mari distribuitori independenți de combustibil din Franța, cu operațiuni de afaceri atât în Franța, cât și în Spania.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Compania a făcut primul pas important în expansiunea sa majoră pe piaţa europeană. Compania obţinuse anterior şi aprobarea Ministerului francez al Economiei, pe 15 decembrie 2016, şi acordul Comisiei Europene din perspectiva legislaţiei antitrust pe 23 decembrie 2016”, se arată într-un comunicat al conglomeratului chinez.

Preiau stații, rețele și depozite

Dyneff activează în sectorul distribuţiei de combustibil de peste 50 de ani, acoperind trei canale de distribuţie: staţii de alimentare, o reţea de agenţii comerciale şi două agenţii de comercializare cu ridicata. Dyneff a creat, de asemenea, o infrastructură logistică atât în Franţa, cât şi în Spania, cu capacităţi strategice de depozitare în porturile principale de la Marea Mediterană şi Atlantic.

Compania chineză a anunțat că una din priorităţile sale a fost stabilirea Europei ca piaţă strategică principală, date fiind dimensiunea pieţei sale energetice şi cererea uriaşă de energie de consum, pieţele financiare stabile, cadrul legal dezvoltat şi mediul de finanţare cu costuri reduse.

„Finalizarea Achiziţiei Dyneff dezvăluie strategia noastră de creştere prin achiziţii şi investiţii. Strategia noastră de achiziţii în Europa a înregistrat un progres semnificativ, iar aceasta este o realizare istorică pentru noi”, a declarat Zang Jian Jun, preşedintele executiv al CEFC International.

Achiziție cu „greutate” în regiune

„Reţeaua existentă de distribuţie de gaze şi petrol, logistica şi instalaţiile de depozitare din Europa ale Dyneff asigură premisele pentru intrarea companiei pe piaţa europeană, estimându-se că va facilita mutarea accentului de pe activităţile de tranzacţionare conexe pe platforma din Europa. În acelaşi timp, relaţiile existente ale Dyneff cu băncile locale şi jucătorii regionali de pe piaţa de petrol şi gaze vor ajuta compania să valorifice costul redus de finanţare şi să identifice oportunităţile de investiţii, în vederea construirii unei platforme europene de investiţii şi finanţare”, a arătat CEFC International, într-un comunicat.

Parteneriate semnate în Serbia

Anul trecut, în aprilie, o delegație compusă din reprezentanți ai CEFC International și ai China Balkan Investment (CBI), a vizitat oficial Serbia. Oamenii de afaceri chinezi s-au întâlnit cu ministrul Construcțiilor din această țară, pentru a discuta posibilitățile de investiții în infrastructură, dar și cu președintele Serbiei, Tomislav Nikolic. „Trebuie să dezvoltăm trandiționalul nostru parteneriat prin cooperare economică”, a subliniat acesta din urmă. Două luni mai târziu, în iunie 2016, preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns, și el, în Serbia. În cele trei zile ale vizitei oficiale, au fost semnate cel puţin 20 de acorduri bilaterale de comerţ şi investiţii, în contextul eforturilor Belgradului de a face din China unul din partenerii săi economici privilegiaţi. Indirect, de aceste acorduri va beneficia și Rafinăria Petromidia, care furnizează pe piața din Serbia carburanți, polimeri și alte produse petroliere, prin intermediul partenerilor săi.

Conglomeratul chinez tatonează Bulgaria

În luna iunie a anului trecut, președintele bordului directorilor de la CEFC International, Ye Jianming , alături de Zang Jianjun – directorul executiv al CEFC China și Jiang Bingsi – președintele CEFC Group Europe, au vizitat Bulgaria. S-au întâlnit cu premierul Boyko Borisov și au discutat împreună condițiile în care conglomeratul chinez ar putea investi în Bulgaria, acoperind mai multe segmente, incluzând și finanțele, energia și infrastructura. Discuțiile acestea, dar și cele ulterioare pe care le-a avut Chan Chauto – președintele CEFC China, cu președintele bulgar al Adunării Naționale, urmează să se concretizeze în parteneriate economice. Pe partenea energetică, Rompetrol va avea doar de câștigat, dar fiind faptul că este prezent pe piața din Bulgaria din 2002, cu o rețea de distribuție carburanți de 50 de stații și un depozit la Ruse. Carburanții, evident, sunt aduși de la Petromidia.

Momerandum cu Georgia, prin care CEFC deschide Drumul Mătăsii prin Marea Neagră

Chinezii de la CEFC (China Energy Company Limited) International și guvernul georgian au semnat, luni, un memorandum de înţelegere privind cooperarea pentru realizarea unui nou Drum al Mătăsii (proiectul „Belt to Belt”). Conform Ministerului Economiei de la Tbilisi, cea mai mare corporaţie chineză are de gând să achiziţioneze 75% din acțiunile întreprinderii Zona Industrială Liberă Poti şi să atragă investiţii în oraşul portuar Poti, de la Marea Neagră, aflat în vestul Georgiei.

Avantaj pentru Rompetrol

Această mutare pe piața de energie din Georgia va fi benefică și pentru compania românească Rompetrol, care este prezentă în această țară încă din 2006.

Rompetrol operează, în Georgia, o rețea de distribuție de carburanți cu 70 de stații și are două depozite, la Tbilisi și Batumi, unde sunt aduse produsele petroliere rafinate la Petromidia. Comunicatul de presă al Ministerului Economiei din Georgia precizează că, bazându-se pe expertiza, activitatea desfăşurată şi posibilităţile sale, CEFC poate avea un aport important nu numai în dezvoltarea Zonei Industriale LiberePoti, ci şi la consolidarea poziţiei acestei țări în calitate de hub logistic şi de transport pe Drumul Mătăsii. CEFC își va deschide un birou regional în Georgia, în capitala Tbilisi, iar corporația și-a anunțat interesul de a investi în sectorul bancar, în cel energetic și în turism, dar va participa și la dezvoltarea portului Anaklia ca să poată conecta investițiile în logistică și infrastructură din Asia Centrală și din zona Mediteraneeană, prin Marea Neagră.