Se vede treaba că drepturile omului trec și ele prin dubla măsură a corectitudinii politice: în vreme ce extrema dreaptă este ciuma Europei, stânga rămâne frecventabilă și chiar de viitor.
Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit joi că decretarea dizolvării asociaţiilor de extremă-dreapta nu reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Înalta instanță a apreciat că grupurile de extremă-dreapta sunt împotriva „valorilor de toleranţă, pace socială şi nediscriminare”.
Verdictul CEDO vine în urma unei sesizări privind dizolvarea a trei grupări de extremă-dreapta decretată în Franţa în anul 2013 în urma decesului unui student membru al unei grupări antifasciste după o încăierare cu simpatizanţi ai extremei drepte.
Una din aceste grupări, „Tinerii naționaliști”, se arată în motivarea CEDO, avea un program în care, potrivit Curții, figurau „obiective de ură şi discriminare faţă de imigranţii musulmani, se proclamau antisemitismul şi ura violentă şi discriminarea faţă de persoanele homosexuale”.
„Tinerii naționaliști” lansau apeluri „xenophobe” pentru o „revoluţie naţională” menită „să-i înlăture pe cei care nu sunt albi”, descrişi de respectiva grupare drept „paraziţi care distrug suveranitatea Franţei”, arată CEDO.
Dizolvarea este justificată dacă aceste grupuri „folosesc dreptul lor la libertate de asociere cu obiectivul de a distruge idealurile şi valorile unei societăţi democratice. Activităţile lor sunt incompatibile cu fundamentele democraţiei”, consideră judecătorii instanței auropene.
În concluzia verdictului CEDO se mai arată că decizia de dizolvare a acestor grupări a fost luată ţinând cont de cunoaşterea profundă a situaţiei politice interne şi în favoarea „unei democraţii capabile să se apere”, scrie Agerpres.
Statuia lui Lenin, la Berlin
Curios cum CEDO, dar și mari cancelarii europene, cum ar fi Berlinul, nu se preocupă deloc de revirimentul extremei-stângi.
Oare comunismul nu a fost și este „incompatibil cu fundamentele democrației”?
În Germania, salutul nazist, chiar făcut într-un gest de stupid teribilism, costă ani de pușcărie.
În aceeași Germania, după adorarea statuilor lui Karl Marx, a fost dezvelită nici mai mult nici mai puțin decât statuia liderului bolșevic Vladimir Ilici Lenin, responsabil direct de atrocități de neimaginat.
Ironie a sorții: la mai bine de treizeci de ani după căderea Zidului Berlinului, care a pus capăt experienței comuniste pe pământul Republicii Democrate Germane (RDG), revoluționarul și șeful statului care a impus regimul criminal comunist, Vladimir Ilici Ulianov (1870-1924), are pentru prima dată o statuie în Gelsenkirchen, oraș din bazinul Ruhr, în vestul țării.
Lenin „a fost un gânditor cu mult înaintea timpului său, de o importanță istorică mondială, un luptător timpuriu pentru libertate și democrație”, a afirmat Partidului Marxist-Leninist al Germaniei (MLPD), inițiatorul ridicării statuii lui Lenin.