CEDO a respins solicitarea unui septuagenar cu privire la starea civilă a persoanelor intersexuale
- Ramona Rotaru
- 31 ianuarie 2023, 17:25
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că nu există „sex neutru”. Solicitarea a venit de la un septuagenar din Franța, care a cerut să îi fie înlocuită mențiunea de „sex masculin” din actul de identitate cu cea de „intersex”.
Un cetățean septuagenar din nord-estul Franței, născut „fără penis sau vagin, lipsit de „ganode”, fără testicule sau ovare”, a făcut o solicitare prin care vrea să îi fie schimbat sexul din actul de identitate. Acesta vrea înlocuirea mențiunii de „sex masculin” cu cea de „sex neutru” sau „intersex”.
Cetățeanul născut în 1951 susține că vrea să „fie recunoscut ceea ce era de la naștere”. Acesta este căsătorit și părintele unui copil adoptat.
Plângerea septuagenarului a fost acceptată de un tribunal pentru probleme familiale în august 2015. Următorul an, plângerea a fost respinse, pe motiv că autoritățile se tem să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.
Cetățeanul a mers mai departe, la Curtea de Casație, cea mai importantă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze. În 2017, solicitarea septuagenarului este respinsă, iar dosarul ajunge la CEDO.
CEDO a lăsat Franța să decidă dacă recunoaște al treilea sex
Marți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului „recunoaşte că discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, dar relevă că „a da dreptate cererii sale” ar avea drept consecinţă pentru Franţa obligaţia de a-şi „modifica în acest sens dreptul său intern”.
CEDO subliniază faptul că decizia este „o chestiune reprezentativă, o alegere a societății”. Curtea Europeană dă libertate Franței să își determine în ce ritm și până la ce punct este convenabil să răspundă cererilor persoanelor intersexuale.
Al treilea sex a fost deja recunoscut în mai multe țări, printre care se numără Australia, Noua Zeelandă, India și Nepal. Acesta este trecut în actele de identitate sub denumirea de „sex neutru” sau „intersex”, potrivit AFP.
Intersexualitate presupune existența trăsăturilor specifice ambelor sexe la o persoană, indiferent dacă acest lucru este vizibil sau nu. Persoanele intersex sunt născute cu oricare dintre mai multe variații ale caracteristicilor sexuale, inclusiv cromozomi, gonade, hormoni sexuali sau organe genitale care, potrivit Oficiului ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, „nu se potrivesc definițiilor tipice pentru corpurile de sex masculin sau feminin”.