Peste 100 de dosare penale deschise în Neamț împotriva infracțiunilor din domeniul contabilității

Peste 100 de dosare penale deschise în Neamț împotriva infracțiunilor din domeniul contabilității Sursa foto: Dreamstime.com

CECCAR dezvăluie că anchetele recente efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț au determinat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Neamț să identifice un fenomen infracțional extins. Și anume practici ilegale în furnizarea serviciilor de contabilitate de către persoane neautorizate.

Pe această cale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), organismul responsabil pentru reglementarea profesiei contabile în România, își reafirmă hotărârea de a garanta publicului că serviciile de contabilitate reglementate, furnizate de experții contabili și contabilii autorizați membri ai CECCAR, sunt prestate conform standardelor etice profesionale.

CECCAR condamnă practicile ilegale din domeniul contabilității

În județul Neamț au fost descoperite 150 de persoane fizice și juridice care au furnizat ilegal servicii de contabilitate în perioada 2017-2023.

Pe parcursul acestui interval, au fost înregistrate peste 100 de dosare penale, în care sunt investigate acuzații referitoare la exercitarea unei profesii fără drept, evaziune fiscală și înșelăciune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„CECCAR condamnă cu fermitate orice formă de practică ilegală în domeniul contabilități. Reamintește că reglementarea profesiei de expert contabil și contabil autorizat este esențială pentru protejarea afacerilor, pentru securitatea economică a României.

Activitatea de contabilitate desfășurată în conformitate cu legile și reglementările în vigoare este un serviciu bazat pe încredere, joacă un rol fundamental în gestionarea asimetriilor informaționale și în promovarea încrederii părților interesate.

Apreciem interesul autorităților pentru eradicarea acestui fenomen infracțional cu impact major negativ în economie”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena-Ecaterina Chivu, făcând referire la recentul caz de la Neamț.

CECCAR

Sursa foto: INQUAM_Photos

Contradicția dintre pirateria contabilă și etica profesională

Descoperirile efectuate de IPJ Neamț evidențiază o discrepanță profundă între încălcarea profesiei contabile și imperativele etice care guvernează acțiunile în interesul public și furnizarea serviciilor de calitate.

Această constatare subliniază necesitatea urgentă de a curăța piața serviciilor contabile, o măsură crucială pentru stimularea conformității fiscale voluntare și restabilirea echilibrului în bugetul de stat.

CECCAR accentuează importanța obligației etice a profesioniștilor contabili de a acționa în interesul public, furnizând servicii de cea mai înaltă calitate clienților lor și respectând Codul etic internațional al profesionistului contabil.

Prin urmare, orice deviere de la aceste principii nu doar subminează integritatea și credibilitatea profesiei, ci reprezintă și un risc semnificativ pentru sănătatea financiară a economiei naționale.

CECCAR îndeamnă la sustenabilitate în serviciile contabile

În lumina acestor aspecte, CECCAR face apel către toți actorii relevanți - atât autoritățile cât și mediul de afaceri - să sprijine demersurile de combatere a practicilor ilegale și să promoveze practici comerciale profesioniste, corecte și transparente în sectorul serviciilor contabile, conform prevederilor legale în vigoare.

CECCAR

Sursa foto: Facebook/ CECCAR

Numai prin colaborarea întregii comunități se pot descuraja astfel de comportamente ilicite, garantând, în același timp, că serviciile contabile din România rămân asociate cu profesionalismul, transparența și integritatea.

De asemenea, aducem în atenția mediului de afaceri faptul că verificarea calității de membru CECCAR se face prin accesarea rubricii Tablou membri de pe site-ul organismului profesional.

Reamintim că CECCAR și-a asumat, în anul 2022, rolul de a fi parte a angajamentului consolidat la nivel global al profesiei contabile pentru lupta împotriva corupției și a criminalității economice, odată cu lansarea, de către International Federation of Accountants (IFAC), a planului de acțiune pentru combaterea corupției și a criminalității economice la nivel global”, se arată într-un comunicat transmis.