Ceaușescu şi marea obsesie a vieţii sale. Ce s-a ales de ea şi cât mai valorează?

Ceaușescu şi marea obsesie a vieţii sale. Ce s-a ales de ea şi cât mai valorează?

Printre marile pasiuni ale dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu s-a numărat şi şahul, nobil sport al minţii care astăzi i-a readus numele în prim-plan.

Aşa cum este cunoscut, în afara de vânătoare, Ceauşescu era un împătimit al jocului de șah şi profita aproape mereu de timpul liber pentru a-l practica.

Indiferent că juca împotriva unor miniștri, parteneri sau tovarăși de partid, lui Ceauşescu nu-i plăcea să piardă. Şahiştii din jurul său ţineau cont de acest detaliu.

Revenind în 2020, una dintre mesele de șah din fosta colecție Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la vânzare în cadrul Licitației de Design de Interior, de la 1 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celebra masa de şah a lui Ceauşescu

„Masa de șah este una de dimensiuni monumentale, folosită de Nicolae Ceaușescu în timpul dialogurilor sale de lucru”, se arată într-un comunicat.

Organizatorii licitaţiei subliniază că, datorită dimensiunilor pieselor sale, masa aminteşte „de istoria unei epoci ceaușiste în care dictatorul comunist prefera să se întreacă cu alții în toate felurile”.

Conform informaţiilor disponibile pe pe platforma de licitații Artmark Live, Ceauşescu era „obsedat de victorie, refuzând cu orice preț să piardă vreo partidă sau să lase cârma din mână”.

Preţul de pornire pentru masa de şah

Se poate observa cum tendinţele sale de la masa de joc se reflectau şi în regimul autocratic pe care îl impusese în Republica Socialistă România.

Preț de pornire al piesei de colecţie a fost fixat la 350 de euro. Cei interesaţi au fost înştiinţaţi că masa de șah de mari dimensiuni este dotată cu două postamente sculptate.

De asemenea, ea a fost confecționată într-un atelier românesc, probabil la Arad, din lemn de esențe diverse, adăugându-i-se două sertare masive la centură.

Lichidarea recuzitei din vila lui Ceauşescu

„Piesa de colecție este însoțită de certificatul de proveniență RAAPPS (și de vânzare în licitațiile organizate la începutul anilor 1990 pentru lichidarea recuzitei vilelor prezidențiale)”, anunţă organizatorii.

Despre masa „istorică, dedicată iubitorilor de șah, colecționarilor” se mai spune că nu reprezintă doar un obiect decorativ sau cu valoare culturală, ci și „un recipient de valoare financiară, mai ales în contextul crizei actuale”.

„Masa de șah din colecția Nicolae Ceaușescu se regăsește între cele aproximativ 300 de obiecte decorative de colecție care vor fi scoate la vânzare în Licitația de Design de Interior.

Nu e doar masa de şah a lui Ceauşescu

Printre acestea se fac remarcate garniturile pentru salon, colecția de sticle Galle, Daum Nancy ori Murano, paravanelele Rococo sau pictate pe piele de Cordoba, lămpile extravagante Mid Century Modern, ceasuri Ormolu de șemineu sau vasele din materiale rare”, au mai transmis cei care se ocupă de licitaţie.

Doritorii pot vedea oferta, gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, până la data de 1 octombrie, când licitaţia se va desfășura exclusiv online, pe platforma de licitații Artmark Live.