Ultima lacrimă a lui Nicolae Ceauşescu! „El s-a uitat în ochii mei şi a realizat”
- Daniel Magureanu
- 26 aprilie 2020, 22:45
Au fost ultimele lacrimi ale Nicolae Ceauşescu, fostul preşedinte al Republicii Socialiste România şi liderul autoritar al Partidului Comunist Român (PCR)…
La 22 decembrie 1989, Nicolae şi Elena Ceaușescu fugeau din Capitală la bordul unui elicopter şi se îndreptau spre reședința de la Snagov unde au ajuns în jurul orei 12:00, după care au decolat spre Târgoviște.
În apropiere de Boteni (lângă șoseaua București-Târgoviște) au abandonat elicopterul (13:30). Armata ceruse pilotului cerut să aterizeze, astfel că dictatorii au ajuns în apropiere de Târgovişte cu maşinile unor persoane oprite de ofiţerii de Securitate care încă le mai erau loiali.
Ascunși lângă o pădure până la lăsarea întunericului, aceştia au mers la sediul Miliției Județene ocupat între timp de revoluţionari. Cum au ajuns, soții Ceaușescu au fost arestați și percheziționați de revoluționari.
În jurul orei 18:00, sub escorta Armatei şi Miliţiei, au fost transportați la garnizoana din Târgoviște (UM 01378 și UM0147), iar anunţul arestării lor a fost ovaţionat de revoluţionarii aflaţi în studioul Televiziunii Naţionale Române.
Mai departe, în seara zilei de 24 decembrie, are loc şedinţa Consiliului Militar Superior. La ea au participat Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan şi opt generali.
La ora 20:00, Iliescu scrie de mână o hotărâre a CFSN prin care se constituie un Tribunal Militar Excepţional pentru judecarea de urgenţă a lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu.
În jurul orei 21:00, Iliescu îl însărcinează pe generalul Victor Stănculescu să se ocupe de organizarea procesului de a doua zi, în sediul UM 01417 Târgovişte, acolo erau deţinuţi cei doi din 22 decembrie.
La 25 decembrie, ora 5:30, Ceauşeştii sunt aduşi cu un TAB la Comandamentul garnizoanei, unde va fi organizat celebrul lor proces.
Pentru a nu fi observată coborârea şi apoi transportarea celor doi dictatori, plutonierul Constantin Stoican decide să ambaleze motorul pentru a produce o perdea de fum care să mascheze astfel acest moment foarte, foarte tensionat pentru toată părţile implicate.
Conform procedurilor, a urmat vizita medicală, iar de acum inculpaţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost aduşi în sala de judecată improvizată în unitatea militară.
Completul de judecată condus de Gică Popa şi Ioan Nistor (judecători militari) şi de maiorul de justiţie Dan Voinea primeşte ordin să întocmească rechizitoriul de punere sub acuzare.