În premieră absolută, cu câteva luni înainte de lansarea oficială, cinefilii din Cluj vor avea ocazia să vadă noul film al lui Florin Piersic Jr., "Killing Time", o parodie a filmelor noir cu asasini plătiți. Florin Piersic Jr. e implicat în acest film în triplă ipostază: ca regizor, scenarist și actor. I se alătură, în distribuție, Cristian Ioan Gutău, Daniel Popa, Olimpia Melinte și Florin Zamfirescu.
De prima proiecție cu public are parte și filmul "Și caii sunt verzi pe pereți", al treilea lungmetraj regizat de Dan Chișu. Filmul vorbește despre iluzia îmbogăţirii peste noapte, iluzie pe care două cupluri o trăiesc diferit: unul are un bilet câştigător la loterie, însă cu un alt nume scris pe el, iar celălalt cade în plasa loteriilor online false. În distribuție, actorii Ionuţ Vişan, Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Nicodim Ungureanu, Oxana Moravec, Constantin Ghenescu, Coca Bloos și Oreste Teodorescu.
O altă premieră absolută este și comedia "Despre oameni și melci", în regia lui Tudor Giurgiu. Povestea muncitorilor care încearcă să-și salveze fabrica aflată în faliment, la începutul anilor ’90, apelând la o soluție inedită, îi reunește pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunţeanu, alături de renumitul actor francez Jean François Stevenin și de fiul său, Robinson Stevenin.
Trei dintre peliculele recente vor concura, la rândul lor, în secțiunea dedicată filmului autohton: drama familială cu accente de thriller "Toată lumea din familia noastră" (r. Radu Jude), "Undeva la Palilula" – debutul în film al regizorului de teatru Silviu Purcărete, și "Din dragoste cu cele mai bune intenții" (r. Adrian Sitaru) Pentru prima dată în Zilele Filmului Românesc, cinefilii vor avea parte de un lungmetraj de animație, "Crulic – drumul spre dincolo" (r. Anca Damian).
Radu Gabrea își aduce în premieră mondială la TIFF docu-drama despre sfârșitul Ceaușeștilor – "Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu)", în care Victoria Cociaș și Constantin Cojocaru joacă rolurile dictatorilor. Filmul reconstituie ultimele momente din viețile lor, după ce au părăsit sediul Comitetului Central în elicopter, și combină scene filmate cu actori, interviuri cu martori direcți și imagini de arhivă.
Din meniul celor trei zile de film românesc nu lipsesc nici documentarele. Ivana Mladenović prezintă povestea a trei foști deținuți tineri după eliberare, în "Turn Off the Lights", Anca Hirte vine cu "Păcătoasa Teodora", un film tulburător despre măicuțele din mănăstirile ortodoxe, iar Bogdan Ilie-Micu reface călătoria fascinantă a fotografului Mihai Barbu, cale de "26.000 de kilometri, în Un gând, un vis, Doyle… și-un pix".
E anul regizoarelor la TIFF, cu nu mai puțin de zece în întreaga selecție ZFR, șapte dintre ele având scurtmetraje. Iulia Rugină vine cu două filme: "Sink", parte dintr-un proiect al Școlii de actorie de film înființate de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, și un segment din tripticul "30-40-50", regizat alături de Eva Pervolovici și Stanca Radu. Andra Chiriac prezintă "Reflex", Rodi Cotenescu vorbește despre imigrație în "Grand Hotel Italia", Cristina Iacob – despre birocrație în comedia "În film la Nașu’", iar clujeanca Cecilia Felméri aduce puzzle-ul "Minute Infinite".
"Breath", filmul unui alt clujean, Bán Attila, intră pe listă alături de "Hello Kitty" (r. Millo Simulov), dublu nominalizat la Premiile Gopo, "De azi înainte" (r. Dorian Boguță), desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul Next, "The Scream" (r. Sebastian Cosor), votat Cea mai bună animație românească la Anim’est, "Chefu’" lui Adrian Sitaru sau "Tatăl meu e cel mai tare" (r. Radu Potcoavă).
În acest an, juriul care va decide câștigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai bun film, respectiv Cel mai bun Debut, este format din Michel Ciment, celebrul critic de film al revistei Positif, autor a peste 15 cărți de cinema, Guilhem Caillard, critic de film pentru publicația canadiană Panorama-cinéma și selecționer pentru Cinemania Film Festival din Montreal, și Vincenzo Rossini, director artistic al Festivalului Internațional de Film de la Milano.
Câteva surprize românești le-au fost rezervate spectatorilor și în cadrul Proiecțiilor speciale TIFF. "Kiddo", în regia lui Millo Simulov, primul film interactiv din România, va testa reacția publicului din Cluj, într-o proiecție cu totul deosebită, în timpul căreia cei din sală vor putea decide soarta protagoniștilor în momente-cheie ale acțiunii, din variantele oferite de realizatori. Kiddo (Anamaria Maier) este o tânără cu o viață dificilă, care-și revarsă furia pe ringul de box. Mult prea des, viața ei ajunge la răscruce, punând-o în fața unor alegeri.
O proiecție specială la TIFF va avea și filmul care documentează povestea răvășitoare a cailor din zona Letea, "Gone Wild". Realizat pentru canalul franco-german Arte de regizorul Dan Curean de la TVR Cluj, documentarul a fost dezvoltat în cadrul Discovery Campus MasterSchool și va fi proiectat în premieră la TIFF.
Direct de la Cannes, unde figurează în selecția Semaine de la Critique, din partea Suediei, va veni la Cluj și scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Ștefan Constantinescu – "Family Dinner". Protagonista filmului este o femeie care schimbă sms-uri deocheate pe telefon, din baie, în timp ce soțul şi fiica pregătesc cina. Pe afiș, actorii Fanny Risberg, Michael Jansson şi Fanny Garanger.
Două alte producții românești apreciate vor rula în secțiunea Ziua HBO la TIFF: documentarele "Vorbitor", de Radu Muntean și Alex Baciu, și "Doina Groparilor", în regia lui Pavel Cuzuioc. Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 – 10 iunie la Cluj-Napoca. O a șasea ediție se va desfășura la Sibiu, între 13 și 17 iunie.
<iframe width="633" height="352" src="http://www.youtube.com/embed/a_q82ndo4P0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiți și:

  • La TIFF 2012, filmul devine religie
  • "Despre oameni și melci", comedia lui Tudor Giurgiu, deschide TIFF 2012
  • S-au deschis înscrierile pentru Transilvania Talent Lab
  • EducaTIFF 2012 propune ateliere de film pentru elevi
  • 12 filme de excepție în competiția TIFF 2012
  • Documentare despre Bob Marley și Mihail Hodorkovski, în premieră la TIFF
  • Fiica lui Charlie Chaplin vine la TIFF 2012