Cine i-a prevestit lui Ceaușescu răsturnarea și moartea în fața plutonului de execuție?

Cine i-a prevestit lui Ceaușescu răsturnarea și moartea în fața plutonului de execuție? Nicolae Ceaușescu a sfârșit tragic. Sursa foto: arhiva EVZ

Există două mărturii diferite una față de alta, apărute mediatic despre faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu au știut că vor muri. Primul, s-a spus că a fost placa pusă la zidirea Spitalului Brâncovenesc de către Safta Brâncoveanu în Epoca Modernă. Acolo ar fi scris că oricine va demola spitalul va muri, atât el, cât și familia, el murind chiar la zi mare.

O pisică neagră, pe care angajații o considerau sufletul Saftei l-ar fi mușcat pe labradorul Corbu, câinele preferat al lui Ceaușescu. Deși Spitalul nu afecta traseul viitorului Bulevard Victoria Socialismului și fusese recent renovat, Ceaușescu a decis demolarea.

Secretara Elenei Ceaușescu de la ICECHIM (într-o mărturie la televizor în care a spus că ea i-a bătut la mașină teza de doctorat a fostului Ministru al Turismului Dan Matei Agathon, decedat și el de curând) susține că i-ar fi prevestit în cafea Elenei Ceaușescu despre moartea violentă, nu înainte de a se înălța deasupra unei mulțimi de pe o casă mare. Evident, oricine poate face conexiunea cu intervalul 22-25 decembrie 1989.

Artistul plastic  Cristian Petru Bălan  îi spune lui Ceaușescu despre faptul că va fi executat

Și în emigrația românească de peste Ocean, existau oameni care scriau în presa americană despre posibila răsturnare prin forță și chiar despre execuția lui Nicolae Ceaușescu, dictatorul român care izolase complet România, condamnându-și poporul la tot mai multe privațiuni, refuzând să vadă schimbările care începuseră să apară în lagărul socialist. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, la 2 aprilie 1989, deci cu aproximativ opt luni, înainte de revoluția din decembrie,  ziarul ”Micro Magazin” din New York publica articolul ” În România, condițiile pentru o revoluție populară sau pentru o schimbare deosebită sunt mai coapte ca oricând!”, semnat de către scriitorul, poetul, publicistul, dramaturgul și artistul plastic Cristian Petru Bălan, în prezent, membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. În articol, acesta spunea că regimul va fi înlăturat prin lupte de stradă, iar cuplul dictatorial va sfârși executat. 

La 25 noiembrie 1989, Cristian Petru Bălan publica tot în ”Micro Magazin”, articolul „Domnule Ceaușescu, nu rămâne decât să demisionați!“. Acest articol, îl avertiza pe Nicolae Ceaușescu asupra faptului că dacă nu se retrăgea și nu permitea trecerea României la democrație, va ajunge să fie judecat de către un tribunal militar și să fie condamnat la moarte pentru acțiunile sale dictatoriale. Autorul i-a trimis articolul, prin poștă, chiar dictatorului Nicolae Ceaușescu. 

I-a dat Mihail S.Gorbaciov de înțeles lui Ceaușescu despre faptul că va muri?

Nicolae Ceaușescu era însă insensibil, la aceste semnale, la începutul căderii regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, el trăind încă sub euforia Congresului al XIV-lea, dar aștepta să vadă rezultatul întâlnirii bilaterale din Malta dintre Mihail Gorbaciov și George H. Bush din 3 decembrie 1989.

La 4 decembrie 1989, se spune că în timpul ultimei vizite la Moscova, Nicolae Ceaușescu dorea ca URSS să intervină ca în august 1968 (când Ceaușescu condamnase public intervenția Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia), contra Poloniei și Cehoslovaciei (ce ironie !). 

Dictatorul român i-a propus liderului sovietic Mihail S.Gorbaciov, ca în ianuarie 1990, la București să se întrunească statele socialiste alături de URSS, iar replica lui Mihail Gorbaciov ar fi fost : ”vom trăi și vom vedea”, ceea ce în rusă se spune ” jiviom i vidiom”. Ulterior, în istoria orală, neoficială s-a impus versiunea ”să mai trăiești tu până în ianuarie, Nicolae!”, convenabilă pentru mulți, dat fiind că Nicolae Ceaușescu a fost executat la 25 decembrie 1989, la o lună după ce Congresul XIV îl alesese secretar-general al PCR, pe el Nicolae Ceaușescu, ”cel mai iubit fiu al poporului”.  

Așadar, în ultimii 6 ani ai regimului său, Nicolae Ceaușescu a fost de mai multe ori în diverse grade de pericol, pe punctul să fie destituit, arestat și chiar executat.

Practic, varianta procesului a fost ca și la Ion Antonescu în 1946, dar ca și la alți lideri comuniști unde nu mergea eliminarea prin simpla epurare (cazurile Lucrețiu Pătrășcanu și Vasile Luca) , opțiunea pentru judecarea și condamnarea la moarte a lui Nicolae Ceaușescu și a consoartei sale. S-a urmărit justificarea execuției ca venind pe valul cererii populare și a diversiunii teroriste. 

Eliminarea prin atentat ar fi făcut din Ceaușescu un martir, ceea ce vechii complotiști nu doreau în niciun caz.