Calendar ortodox, 27 aprilie. Sfântul Apostol Simeon, vărul Mântuitorului Iisus Hristos
- Iulia Moraru
- 27 aprilie 2024, 06:16
Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 27 aprilie, pe Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului. A fost vărul Mântuitorului Iisus Hristos, fiind cunoscut și ca Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Ierusalimului, deoarece a păstorit comunitatea din Ierusalim timp îndelungat.
Potrivit scriitorilor Eusebiu de Cezareea, Gheorghe Chedrin și Nichifor Xantopol, Sfântul Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa (fratele logodnicului Fecioarei Maria) și al Mariei lui Cleopa, o rudă mai îndepărtată a lor. El a fost fratele lui Iacov, Iosie și Iuda, cunoscuți împreună sub numele de „frații Domnului”, dar care erau, de fapt, verii Mântuitorului.
Sfântul Simeon a fost unul dintre cei șaptezeci de Sfinți Apostoli
Sfântul Simeon a fost unul dintre cei șaptezeci de Sfinți Apostoli ai Domnului Iisus Hristos, după Învierea și Înălțarea Sa la Cer. El a călătorit prin cetăți și sate, predând Cuvântul Domnului și realizând minuni pentru cei aflați în nevoie. Acesta a fost o sursă de lumină pentru popor, iluminându-l cu dreapta credință și distrugând închinarea idolească.
După uciderea Sfântului Apostol Iacov, primul episcop al Ierusalimului, din anul 62 de către iudei, pentru că mărturisea credința în Hristos, Sfinții Apostoli l-au ales pe Sfântul Apostol Simeon în locul acestuia pe scaunul episcopal, fiind astfel al doilea episcop al Ierusalimului, potrivit mărturiei istoricului Eusebiu. În jurul anului 70, conform profeției lui Isus Hristos, Ierusalimul a fost cucerit și distrus de armata romană condusă de împăratul Titus, fiul lui Vespasian (69-79).
În această situație tragică, creștinii au ascultat de porunca divină și au plecat împreună cu episcopul lor, dincolo de râul Iordan, în orașul Pella. După ce pericolul a trecut, creștinii s-au întors în Ierusalimul distrus și, împreună cu episcopul Simeon, au început să-l reconstruiască. Mulți dintre locuitorii păgâni au acceptat noua credință creștină sub îndrumarea sa.
A trecut la cele sfinte în timpul împăratului Traian
Sfântul episcop a suferit multe chinuri în timpul vieții sale fiind supus torturilor în timpul persecuțiilor împăraților Vespasian (66-79), Titus (79-81) și Domițian (81-96), din toate scăpând însă cu viață.
În timpul împăratului Traian, Sfântul Apostol Simeon a fost condamnat la moarte prin răstignire. Cu bucurie că va avea parte de același sfârșit pământesc ca Însuși Domnul Iisus Hristos, Sfântul Apostol Simeon s-a învrednicit să primească în cer cununa de biruință a muceniciei.
Rugăciune către Sfântul Apostol Simeon
„Învrednicindu-te, preafericite, a fi rudă după trup Celui Ce cu Trupul S-a sărăcit din milostivire, te-ai îmbogățit cu harul vindecării.
Cu plecarea către Dumnezeu îndumnezeindu-te, ierarhe, cu totul te-ai făcut în chip Dumnezeiesc, strălucind cu luminile muceniciei, Sfinte Preasfințite Mucenice și Ierarhe Simeon.
Cu veșmintele ierarhiei te-ai împodobit și cu frumusețile muceniciei te-ai înfrumusețat și cu mărire înaintea lui Dumnezeu stând, strălucești luminându-te cu Lumina Preasfintei Treimi.
Pentru aceea te rugăm, Sfinte Ierarhe Simeon, ca pe cel ce ai îndrăznire la Dumnezeu, roagă-te pentru cei ce cu credință te cinstesc pe tine, să ne dea Bunul Dumezeu sănătate și să aducă vindecare trupului și sufletului nostru. Amin!”, potrivit pravila.ro.