De ce a impus, de fapt, Ceaușescu interzicerea avorturilor în România. Adevărul despre Decretul 770

De ce a impus, de fapt, Ceaușescu interzicerea avorturilor în România. Adevărul despre Decretul 770 Fostul dictator, Nicolae Ceausescu.Sursa: Arhiva EVZ

Decretul 770 a fost una dintre cele mai drastice măsuri ale regimului lui Nicolae Ceaușescu, care a interzis avorturile și contracepția în încercarea de a crește numărul populației României. Însă, în spatele acestei politici aparent simpliste, există motive și consecințe mai complexe, care aruncă o lumină asupra contextului social și politic din acea perioadă.

Nicolae Ceaușescu a perturbat viețile a mii de familii odată cu promulgarea Decretului 770. Rădăcina interzicerii avortului în România, în era comunistă, este un subiect dezbătut și controversat.

În zilele noastre, perioada comunistă încă stârnește nostalgii în inimile multor români. Fără îndoială, regimul lui Nicolae Ceaușescu reprezintă o pagină importantă din istoria țării noastre. Unul dintre aspectele definitorii ale acelei perioade a fost interzicerea avortului în România, iar motivul exact care a stat la baza acestei decizii este cunoscut de relativ puține persoane.

Decretul 770 al lui Nicolae Ceaușescu a produs efecte iremediabile

Perioada comunistă a fost o epocă în care s-au luat unele dintre cele mai radicale decizii cu impact asupra populației, iar una dintre acestea a fost interzicerea avortului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 1966, Nicolae Ceaușescu a promulgat Decretul 770, o măsură care a avut consecințe devastatoare asupra unor mii de familii și care a condamnat la moarte numeroase femei.

Efectele Decretului 770 au persistat ani la rând, chiar și după căderea regimului comunist. Fișele medicale ale femeilor care au murit din cauza avorturilor ilegale continuau să ajungă pe biroul Ministerului Sănătății.

Regretabil, mentalitatea lui Nicolae Ceaușescu a fost cea care a adus suferință și moarte pentru multe femei. Dictatorul considera că adevărații "dușmani ai regimului" sunt toți acei indivizi care puteau să aibă copii, dar care alegeau să nu o facă. Astfel, pentru a crește natalitatea în România, Ceaușescu a decis să interzică, în orice formă, avortul.

Mii de copii au ajuns în orfelinate

Chiar dacă a fost adoptat Decretul 770, unele femei au găsit alternative pentru întreruperea sarcinii, însă multe dintre acestea au fost periculoase. Multe viitoare mămici au pierit din cauza avorturilor ilegale la care au recurs. Cu toate acestea, acesta nu a fost singurul impact al Decretului 770.

Odată cu interzicerea avorturilor, mii de familii au fost destrămate, iar mii de copii au ajuns în orfelinate. Numărul lor, atât de mare, a șocat chiar și Occidentul. Din cauza Decretului, acești copii născuți în acea perioadă erau denumiți "decreței".

Copiii din cămine în perioada comunismului

Copiii din cămine în perioada comunistă. Sursa foto: www.instagram.com/abrahamsmike

Avortul, un subiect controversat în era lui Ceaușescu

Înainte de Revoluția din 1989, avortul a fost un subiect extrem de controversat în România. A fost interzis de mai multe ori prin diverse legi, prima dată fiind în 1948, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Datorită scăderii drastice a populației în România, autoritățile au fost obligate să ia măsuri pentru stimularea natalității. Astfel, avortul a fost interzis. Cu toate acestea, în 1957, avortul la cerere a fost legalizat, dar doar în anumite condiții.

Avortul la cerere a fost din nou interzis printr-un decret adoptat în 1957, cunoscut sub numele de Decretul 770. Cu toate acestea, articolul 2 al acestui decret a prevăzut și situațiile excepționale în care o femeie putea să întrerupă sarcina. Aceste situații includeau cazurile în care femeia avea peste 45 de ani, când sarcina era rezultatul unui viol sau când femeia avea deja patru copii.