Ca pe vremea lui Ceauşescu! Gabriela Firea a inaugurat o nouă Eră Glaciară în şcolile şi apartamentele din Bucureşti
- Andrei Pospai
- 23 ianuarie 2019, 00:00
Capitala a avut parte de una dintre cele mai reci ierni din ultimii ani, spre ghinionul edilului-şef, Gabriela Firea, şi a planurilor dumisale de preamărire politică, iar bucureştenii au fost nevoiţi să se încălzească la fl acăra micăşi rece a promisiunilor electorale. Pentru că de altă sursă de încălzire n-au avut parte. Avariile din reţeaua de termoficare s-au ţinut lanţ, iar locatarii apartamentelor s-au întors la pulovere şi paltoane, exact ca pe vremea lui Ceauşescu. Evenimentul zilei a tras nenumărate semnale de alarmă, însă degringolada din ograda doamnei primar pare scăpată de sub control. Ieri, situaţia a depăşit orice limită: mai multe şcoli din Capitală au fost închise din cauza lipsei de energie termică. Mai mult decât atât, o secţie de poliţie a căzut, şi ea, „victimă” a nepăsării Primăriei Bucureşti.
RADET-ul Gabrielei Firea peticeşte, de câteva luni încoace, precum o croitoreasă de ocazie, găurile din reţeaua de energie termică a Capitalei. Azi repară aici, mâine se strică dincolo. Repari mâine unde ai stricat ieri, fii sigur că poimâine apare o problemă în altă parte. Şi poate că situaţia ar fi fost cumva hilară dacă în această poveste nu ar fi vorba despre oameni şi despre sănătatea lor.
Aeroterme şi calorifere aduse de părinţi
Numai că ieri „ciuma” RADET a lovit şcolile din Bucureşti, iar Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să ia imediat măsura de a închide instituţiile de învţământ afectate. „Astăzi, la nivelul Capitalei, din cauza unei avarii RADET, au fost suspendate cursurile la trei școli – Colegiul ”Emil Racoviță”, Colegiul ”Iulia Hașdeu” și Școala Gimnazială nr.85, toate din Sectorul 2, iar la Școala Gimnazială nr. 56 din Sectorul 2 și Școala Gimnazială nr. 190 din Sectorul 4 cursurile au fost scurtate. Până acum școlile nu au mai fost afectate de avariile RADET, dar credem că vor mai urma altele”, a declarat pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, profesor Maria Manea.
La Colegiul Emil Racoviță, frigul din clasele de curs durează încă din toamnă, de la primul val de frig care a afectat România. ”La nivelul Sectorului 2 există o avarie la rețeaua RADET, iar pentru că suntem conectați la aceasta, am fost afectați. Cei de la RADET ne-au dat asigurarea că începând cu ora 18.00 agentul termin va fi din nou furnizat.
Cursurile au fost suspendate începând cu ora 10.30, până la acea oră desfâșurându-se în condiții medii, pentru că noi ca instituție ne-am preocupat în sensul acesta. Avem aparate de aer condiționat care au fost pornite pe căldură, de asemenea există calorifere electrice aduse de către părinți, pentru că încă de ieri cumva temperatura a început să scadă, avaria apărând practic de ieri. Cei mici au fost la școală desfășurând programul în regim normal, cursurile fiind suspendate de la 10.30. Dacă am fi continuat să folosim la capacitate maximă aparatele de aere condiționate, caloriferele și aerotermele în cele 18 săli de curs, am fi suprasolicitat rețeaua electrică și am fi pus în pericol siguranța copiilor. În luna octombrie, temperaturile au fost sub media temperaturilor de la vremea respectivă, fapt pentru care la început în școală a fost resimțit un disconfort generat de temperatura scăzută de afară și furnizarea agentului termin odată cu scăderea temperaturii de afară”, a declarat, pentru EVZ, directorul adjunct al Colegiului Emil Racoviță, profesor Diana Basalic.
Părinţii au avut probleme la serviciu
Măsura de a trimite elevii acasă nu a convenit părinţilor, care au trebuit să îşi ia liber de la muncă – în situaţiile fericite – sau să lipsească pur şi simplu nemotivat. „Am dus-o pe Irina la şcoală la ora 8”, ne-a declarat telefonic Andra, o tânără mămică. „Am dus-o pe asta mică, eram deja în întârziere. Doamna învăţătoare mi-a zis că ei nu vor să fie responsabili pentru sănătatea copiilor, să îi luăm şi să îî ducem acasa”. Necazul femeii s-a amplificat în momentul în care a sunat la serviciu. „M-am simţit ca un copil prins de educatoare cu cioara vopsită. N-am mai simţit niciodată o aşa ruşine. Abia dacă m-a crezut şefu’ când l-am sunat şi i-am spus că nu vin la muncă, nu-i venea să creadă că o şcoală din mijlocul Capitalei poate să rămână fără căldură în toiul iernii. Noi ce facem? Cu noi ce se întâmplă? Chiar nu poate face nimeni nimic?”, a izbuncnit mămica.
La şcoala numărul 56, mulţi copii erau încă afară la ora prânzului. „Ne mai jucăm şi noi. Nu, nu facem şcoală, mama şi tata sunt la lucru”, ne-a spus unul dintre ei. „Toată iarna a fost mai frig, aşa... câţiva colegi au răcit”, a continuat el. Cei mici au rofitat de „vacanţa” neaşteptată oferită de RADET şi au rămas la joacă.
„Oficial, cursurile au fost suspendate, ieri, în patru unităţi de învăţământ din Sectorul 2 din cauză că nu au căldură”, a declarat inspectorul Marian Banu, din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Este vorba despre Colegiul „Emil Racoviţă”, Colegiul „Iulia Hasdeu”, Şcoala gimnazială Nr. 56 şi Şcoala gimnazială Nr. 85. Potrivit acestuia, la Şcoala nr. 190 din Sectorul 4, programul a fost modificat din acelaşi motiv. Neoficial, mai multe unităţi de învăţământ au avut probleme din această cauză.
Mânuşile Firea
Locatarii blocurilor din apropiere ieşiseră ieri, la ora prânzului, afară, la o şuetă. Ce poate să mai facă bucureşteanul dacă nu haz de necaz? „Stăm şi noi ca nişte chibiţi, ca în Cişmigiu. Am juca şi şah, dar e prea frig”, râde un bătrânel. „Dacă e frig în casă? Păi, veniţi şi puneţi mâna pe calorifere... Fac mai mult frig decât căldură... Apa caldă a venit, da’ e rece, vorba lui nepotă-miu”, spune o doamnă înfofolită. „Acum avem două feluri de mănuşi: mânuşi pentru afară, şi mănuşile Firea pentru în casă”, continuă ea, spre hohotul general.
Promisiuni electorale hilare
Cine se uită acum în urmă, la promisiunile electorale ale doamnei Firea, pufneşte, cu siguranţă, în râs.
Înainte de a deveni primar general al Capitalei, în campania electorală, Gabriela Firea a promis că va moderniza reţeaua de energie termică din Capitală şi că va înlocui actualele conducte îmbătrânite cu unele noi, „preizolate şi la dimensiuni adecvate traficului de agent termic”. S-a făcut? Nu, nici măcar nu s-a început.
A vrut reorganizatrea RADET, dar a dat oameni afară
După ce a preluat conducerea Capitalei, Firea a demarat procedurile de intrare în insolvenţă a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, care acumulase datorii totale către furnizorii de utilităţi de aproape patru miliarde de lei. Ca parte a procesului de insolvenţă, conducerea Regiei a demarat un program de disponibilizări voluntare şi se preconizează că urmează o a doua etapă de concedieri, pe care le va decide administratorul judiciar. În paralel, conducerea RADET îşi propunea să realizeze un amplu program de investiţii, care ar trebui să includă modernizarea a 17 centrale termice, finalizarea dispeceratului pentru monitorizarea parametrilor sistemului de termoficare şi realizarea a peste 100 de lucrări la reţeaua de termoficare.
Proiecte utopice
Programul propus de Gabriela Firea, prin care a obținut votul la funcția de primar general al Bucureștiului, prevede o serie importantă de măsuri care vor fi luate în timpul mandatului său la Primăria Capitalei. Printre altele, plata facturii prin SMS, dar şi o mulţime de alte proiecte:
● Încurajarea și sprijinirea amplasării de centrale noi de producere a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, flexibile în funcționare, cât mai aproape de locul de consum, mai ales în cartierele aflate departe de actualele surse de producție. În acest fel, și bucureștenii din a cartierele Colentina, Doamna Ghica, Titan, Pantelimon și Aviației ar urma să aibă energie termică furnizată la parametri de calitate în mod continuu, cu o scădere a tarifului final cu cel puțin 50 de lei/Gcal.
● În funcție de amplasamentele și capacitățile noilor centrale, dar și de capacitățile de producție existente, dar modernizate, vor fi proiectate și redimensionate traseele de transport ale energiei termice și finanțate, inclusiv prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, lucrările de modernizare a rețelei și înlocuirea actualelor conducte îmbătrânite cu conducte noi preizolate și la dimensiuni adecvate traficului de agent termic.
Manevrele politice din spate
Evident că problemele de la RADET nu puteau scăpa de ameninţarea clasei politice. Şi nu sunt puţini cei care dau vina pe războiul intern din PSD dintre Liviu Dragnea, pe de o parte, şi Gabriela Firea, pe de alta. Principalul creditor al Regiei, ELCEN (97%), aflat în subordinea premierului Viorica Dăncilă, nu a votat planul de organizare al RADET-ului în forma propusă de administratorul judiciar al RADET. ELCEN cere ca planul de reorganizare să fie aprobat întâi de Consiliul General al Municipiului București, înainte de a intra în Adunarea Creditorilor, și RADET să facă dovada că poate plăti datoriile către ELCEN, minim 1,1 miliarde lei din cele 3,7 miliarde. O asemenea măsură va băga în faliment RADET-ul, pentru că instituția nu are bani să acopere datoriile”, au explicat experţii în energie.
Cei doi lideri politici sunt acuzaţi că duc un război al orgoliilor, iar Liviu Dragnea este dispus să sacrifice RADET doar pentru a se răzbuna pe edilul-șef, Gabriela Firea. Motivul: aceasta nu îl mai susține pe liderul PSD.
Ameniţări cu greva generală
Săptămâna trecută în Consiliul Local al Primăriei Capitalei ar fi trebuit votată tocmai fuziunea dintre ELCEN şi RADET, plus transformarea RADET în societate pe acţiuni, însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza ministrului Energiei, Anton Anton. Acesta este nemulţumit de faptul că „planul de reorganizare al RADET supus Adunării Creditorilor din data de 14,01,2019 este cel depus în data de 02.02.2018, fără alte modificări de formă sau de fond”.
Această decizie aruncă ELCEN şi RADET într-o situaţie aproape fără ieşire. De aceea, angajaţii celor două companii ameninţă cu greva generală.