„Ceasul Apocalipsei” a fost setat la doar 90 de secunde de miezul nopții. Pentru prima dată în istorie „este cel mai aproape de final”
- Antonia Hendrik
- 24 ianuarie 2023, 20:41
Oamenii de știință au fixat „Ceasul Apocalipsei” la doar 90 de secunde de miezul nopții pentru a reflecta riscul crescând cu privire la amenințările existențiale precum războiul nuclear, izbucnirile de boli și schimbările climatice. Mai exact: sfârșitul rasei umane.
„Ceasul Apocalipsei” este acum cel mai aproape de miezul nopții, ceea ce marchează punctul teoretic al anihilării umanității. Actualizarea sumbră de marți a ceasului simbolic reflectă un risc mai mare de o catastrofă nucleară de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, au spus oamenii de știință.
Mai exact, „Ceasul Apocalipsei”, un calcul ştiinţific destinat să ilustreze practic riscurile existenţiale la nivel mondial, a fost setat, marţi, de oamenii de ştiinţă la doar 90 de secunde de miezul nopţii, cel mai mic interval faţă de momentul catastrofei de când acest sistem a fost introdus pentru prima dată, în 1947.
Cât de aproape suntem de Apocalipsă?
Rachel Bronson, preşedintele şi directorul general al Bulletin of Atomic Scientist (Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din domeniul nuclear), a declarat că decizia de a muta ceasul şi mai aproape de momentul final faţă de poziţia de anul trecut, când era la 100 de secunde până la miezul nopţii, s-a datorat „în mare parte, deşi nu exclusiv, pericolelor tot mai mari aduse de războiul din Ucraina”.
Până acum, punctul cel mai riscant fusese poziţia anterioară, de 100 de secunde înainte de miezul nopţii, care a fost stabilită în ianuarie 2020, pentru a reflecta înrăutăţirea relaţiilor dintre marile puteri. Riscul a fost menţinut în acest punct şi în 2021 şi 2022.
Cum este setat ceasul Doomsday?
În timpul Războiului Rece, care a oferit fundalul pentru stabilirea acestui ceas metaforic, Doomsday Clock ajunsese la două minute de miezul nopţii, în timpul testelor cu bombe cu hidrogen efectuate de SUA şi Uniunea Sovietică în 1953.
Ceasul a fost creat în 1947 de un grup de oameni de știință. O organizație non-profit cu sediul în Chicago, numită Bulletin of the Atomic Scientists, actualizează ora anual pe baza informațiilor referitoare la riscurile catastrofale pentru planetă și umanitate și afișează „ora” pe site-ul său.
Un consiliu de oameni de știință și alți experți în tehnologia nucleară și știința climei, inclusiv 13 laureați ai Premiului Nobel, discută despre evenimentele mondiale și determină unde să plaseze acele ceasului în fiecare an. Acele ceasului sunt mutate mai aproape sau mai departe de miezul nopții pe baza citirii oamenilor de știință despre amenințările existențiale la un moment dat. Amenințările apocaliptice ar putea apărea din tensiuni politice, arme, tehnologie, schimbări climatice și chiar boli pandemice.
Unde se află Ceasul Apocalipsei? Doomsday Clock este situat în holul Centrului Keller, Universitatea din Chicago -Harris School of Public Policy, informează euronews.com.