Consumat în exces, ceaiul din coada şoricelului poate da stări de agitaţie, iar cel din rozmarin scade tensiunea.
Unele ceaiuri pot cauza insomnii, ameţeli, dureri de stomac sau stări de agitaţie dacă sunt consumate în exces. Ceaiurile din mesteacăn te pot deshidrata, iar cele din plante amare nu sunt recomandate celor cu dureri de stomac. Pelinul şi ienupărul, nerecomandate gravidelor Abuzul de ceaiuri din plante diuretice te poate deshidrata dacă nu consumi şi alte lichide. „Ceaiurile din coacăze verzi, iarbă-rea, mesteacăn, teci de fasole, cruşin sau siminichie te pot deshidrata dacă le consumi zilnic şi dacă nu te hidratezi suficient. Cele mai multe cazuri de deshidratare le-am întâlnit la persoanele supraponderale care doreau să slăbească. Deshidratarea poate avea efecte asupra aparatului cardiovascular“, explică Anca Bărbulescu, medic specialist în nutriţie şi diabet la Cabinetul „Moşilor“ din Bucureşti.
Plantele care stimulează circulaţia cerebrală conţin teină, o substanţă care poate cauza insomnii. De aceea, ceaiurile negre, din cimbru şi ginseng trebuie consumate în prima jumătate a zilei. Ceaiurile din plante amare nu sunt recomandate persoanelor cu gastrită superacidă sau dureri de stomac deoarece cresc cantitatea de suc digestiv.
Păducelul, rozmarinul, mătasea de porumb, talpa-gâştei şi vâscul scad tensiunea şi pot cauza dureri de cap persoanelor cu hipotensiune. „Consumat în cantităţi mari, ceaiul de păpădie poate cauza greaţă, vomă, diaree şi aritmii cardiace“, adaugă Anca Bărbulescu. Coada-şoricelului le poate da crampe sau stări de agitaţie celor care consumă mai mult de patru grame de plante pe zi.
Pelinul, ienupărul şi nardul sunt plante nerecomandate femeilor însărcinate, deoarece pot ameninţa sarcina. „În cantităţi mari, ceaiul de rostopască poate cauza intoxicaţii, vomă, delir sau halucinaţii. Ceaiul de sunătoare poate favoriza fotosensibilitate, iar cei care fac tratament nu trebuie să se expună la soare“, mai spune specialistul. Ceaiurile din trei-fraţi-pătaţi pot avea acţiune purgativă drastică şi pot cauza vomă. „Ceaiul de cruşin are efect laxativ, dar consumat mai mult de şapte zile poate cauza cancer colonorectal“, afirmă Ovidiu Bojor, doctor farmacist, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.