Cea mai mare investiție din Europa a Forțelor Aeriene SUA e în România!
- Condos Magda
- 14 iulie 2020, 15:27
Orice va fi interpretat dșiInvestiția de anvergură a armatei SUA într-o bază românească, chiar dacă vizează strict elemente de infrastructură, are șanse să între pe radarul Federației Ruse, chiar dacă până acum principala preocupare a Moscovei în România, din punct de vedere militar, este sistemul de apărare anti-rachetă de la Devese
„Orice va fi interpretat de către Federația Rusă, pentru că este o investiție în sistemul de apărare și este o prezență din ce în ce mai consolidată a SUA și a NATO. Toate activitățile care vizează modernizarea și dislocarea unor echipamente moderne vor atrage atenția și comentariile negative ale Federației Ruse. Este o dispută imagologică, sunt lucruri care țîn de domeniul apărării și descurajării, dar ei întotdeauna le vor interpreta că sunt capabilități ofensive, care să poată fi folosite împotriva Federației Ruse, acesta este argumentul lor principal”, explică pentru Europa Liberă generalul (r) Virgil Bălăceanu.
Baza de la Câmpia Turzii, importantă pentru întreg NATO
Investițiile pe care vor Forțele Aeriene ale SUA să le facă în baza din localitatea Luna, de lângă Turda, sunt pentru „infrastructura din locații -cheie, pentru a sprijini activitățile militare” din cadrul EDI (European Detterance Inițiative). Dar și din timpul exercițiilor și antrenamentelor comune cu NATO. Practic se urmărește modernizarea și mărirea infrastructurii de suport pentru aeronave care participă la exercițiile NATO.
La Câmpia Turzii ar urma să aibă loc de manevră minim două escadrile de avioane de luptă folosite în NATO la care se adaugă aeronave de transport strategic. Cele 130,5 milioane de dolari cerute de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, vor fi alocate pentru patru mari obiective.
68 de milioane de dolari pentru un depozit de tip DABS-FEV
Cea mai mare sumă, respectiv 68 de milioane de dolari, se va investi, într-un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Băse Systems - Facilities, Equipment and Vehicles). Depozitul va avea control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
Care sunt celelalte obiective
Al doilea obiectiv unde se va investi o sumă mare este o facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil. Ea va costa 32 de milioane de dolari. Armata americană consideră ineficientă livrarea combustibilului pentru avioanele românești cu ajutorul trenului. „Această metodă de livrare a combustibilului este laborioasă, ineficientă, riscantă pentru siguranța mediului și costisitoare”, arată armata SUA, în proiectul de buget pentru 2021.
Americanii folosesc la Câmpia Turzii o improvizație, pentru depozitarea combustibilului necesar pentru aeronavele lor. Este vorba de trei baloane temporare și patru rezervoare, având o capacitate totală de circa 10.000 de barili. Baloanele americane pentru combustibil au fost roase în anul 2008 de șobolani . Ele au trebuit schimbate, a relatat maiorul Cosmin Tănase, la Câmpia Turzii, în 2018, pentru Defense News.
Combustibilul nu este suficient „pentru a sprijini două escadrile de avioane de luptă NATO și aeronave de transport strategic”. Iar sistemul de la Câmpia Turzii nu poate alimenta în același timp mai multe tipuri de aeronavă, arată Forțele Aeriene SUA în proiectul de buget.
Americanii vor să construiască la baza din Câmpia Turzii o platformă de parcare pentru aeronave, care va costa 19,5 milioane de dolari.
Parcare adițională pentru bază
Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale. Ea este necesară celor două escadrile de avioane de luptă ale NATO. La Câmpia Turzii sunt 5 parcări pentru aeronave, două fiind folosite de avioanele României.
Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili). Ea are o valoare de 11 milioane de dolari. Baza de la Câmpia Turzii nu are o platformă specială pentru descărcare și încărcarea munițiilor și explozibililor din aeronave. Acest lucru reprezintă un pericol atât pentru personal dar și echipamente, în cazul unei explozii, arată Forțele Aeriene SUA.
Și investiții românești la Câmpia Turzii
Guvernul României a aprobat în anul 2018 suma de 1,6 miliarde de lei, care urma să fie folosită pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Scopul era acela ca la baza aeriană vor sosi următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpăra din Portugalia.
Suma includea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comună clujeană Luna, teren unde era baza aeriană. Statul le-a dat celor 1.326 de proprietari despăgubiri de aproximativ 1,18 milioane de lei. Mai mulți proprietari au dat statul în judecată, considerând că sumele sunt insuficiente. Din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, până în luna martie 2020, se făcuse doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii, potrivit romania.europalibera.org.