Cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani din România
- Georgeta Petrovici
- 28 septembrie 2023, 15:52
După mai bine de 50 de ani, operele reprezentative ale lui Constantin Brâncuși pot fi admirate într-o expoziție în România. Aceasta beneficiază de împrumuturi de la marile muzee ale lumii, astfel ca, timp de mai bine de patru luni, publicul să poată descoperi creațiile celui mai important sculptor român și a unui care este catalogat de experți drept „părintele sculpturii moderne”.
Împrumuturile excepționale de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din trei colecții private, au făcut posibilă deschiderea celei mai ample expoziții Brâncuși din această parte de Europă.
„Brâncuși: surse românești și perspective universale” oferă publicului aproximativ 100 de exponate. Între ele, 22 de sculpturi, 11 desene și 54 de fotografii. Dar și documente de arhivă sau două materiale video filmate chiar de către Brâncuși care intră într-un dialog inedit cu operele expuse.
„Ultima expoziție românească dedicată marelui sculptor a avut loc în urmă cu mai bine de 50 de ani, în 1970. Expoziția de Timișoara își va impresiona cu siguranță publicul, fiind totodată și o binemeritată revenire simbolică a lui Brâncuși acasă. O expoziție care explorează atât inspirația românească cu care sculptorul ajunge la Paris, cât și metamorfoza prin care trece până la a deveni artistul universal pe care îl apreciază toată lumea”, declară Ovidiu Șandor, comisarul expoziției și președinte al Fundației Art Encounters.
Cea mai importantă expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși în ultima jumătate de secol, în România, se deschide publicului pe 30 septembrie, de la ora 10:00. Evenimentul este parte integrantă a programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Curatoriată de Doina Lemny, reputată expertă internațională în viața și opera lui Brâncuși, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.
O expoziție Brâncuși cum nu s-a mai văzut în România
„Expoziția scoate în evidență anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea să descopere aceste relații subtile după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creația sa, punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu compatrioții săi prin participarea la diverse manifestări artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expoziției Brâncuși de la Timișoara.
Există însă și lucrări de maturitate, în special de la muzeele internaționale. Sunt expuse lucrări emblematice sau mai puțin cunoscute. Unele ies acum pentru prima oară din faimoasele colecții pentru a ajunge în România.
„«Lumea poate fi salvată prin artă», spunea marele Constantin Brâncuși. Iar menirea ei este de a apropia oamenii, prin simpla percepție la nivel vizual. Aceasta este una din ideile care au stat la baza demersurilor făcute de Consiliul Județean Timiș pentru construirea de infrastructură culturală la standarde internaționale. Am investit peste 2 milioane de euro în transformarea Muzeului Național de Artă Timișoara. Acesta e, în prezent, singura locație regională care poate găzdui exponate cu valoare de tezaur”, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Expoziția este însoțită și de un catalog în limba română și engleză, coordonat de Doina Lemny, cuprinzând 16 eseuri ale specialiștilor români și străini— Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan—, precum și 190 de imagini reproduse ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare.
Două zile pline de evenimente în deschiderea expoziției
Sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 10:00, la Muzeul Național de Artă Timișoara, deschiderea oficială a expoziției în prezența lui Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, a Doinei Lemny, curatoarea expoziției, și a lui Filip Petcu, Directorul MNArT. Expoziția poate fi vizitată de publicul larg în intervalul 10:00 – 12:00.
Tot sâmbătă, de la ora 16:00, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, va avea loc lansarea oficială a Catalogului expoziției, eveniment care va lua forma unui dialog între coordonatoarea acestui volum, Doina Lemny, și jurnalista culturală Daria Ghiu. Accesul la acest eveniment este gratuit, însă vizitarea expoziției se face pe bază de bilet.
Duminică, 1 octombrie, expoziția va fi deschisă publicului larg între orele 10:00 – 20:00, pe baza biletelor achiziționate în prealabil.
Cum se poate vizita gratuit expoziția Brâncuși de la Timișoara
Expoziția Brâncuși poate fi vizitată în intervalul 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Informații detaliate legate de programul de vizitare, achiziția de bilete, tururi ghidate și vizite școlare sunt disponibile pe site-ul dedicat expoziției: brancusi-2023.info. Organizatorii evenimentului îi îndeamnă pe doritori să-și achiziționeze din timp bilete pentru zilele și intervalele orare rămase disponibile.
Toți elevii vor putea vizita expoziția gratuit. Condiția este ca aceștia să fie însoțiți (un adult la maximum 10 copii). Aceștia pot beneficia de ateliere mediere culturală,m joia între orele 10:00 – 11:30 și 12:00 – 13:30. Mai sunt tururi ghidate joia, de la ora 18:00, vinerea (10:00 și 18:00), sâmbăta (12:00 și 17:00, cu programare prealabilă). Alte ateliere de mediere au loc la Institutul Francez. Acestea sunt programate miercurea de la ora 10:00 și ora 11 (maximum 25 de copii).
De acces gratuit la muzeu, și implicit la expoziția Brâncuși, poate beneficia oricine, în prima miercuri a fiecărei luni. Biletele gratuite se pot ridica în ziua respectivă de la casieria muzeului, până la ora 15:00.
Pentru adulți, tarifele sunt diferențiate pe categorii. Studenții plătesc 22 de lei intrarea, pensionarii, 55 de lei. Prețul întreg pentru vizitarea expoziției este de 88 de lei. Doritorii care vor să viziteze și restul expozițiilor din muzeu vor achiziționa un bilet de intrare cu 100 de lei.
Sursa foto: Cornel Putan