Evenimentul Zilei > Economie > CEA MAI IMPORTANTĂ decizie din ultimii nouă ani! ZIUA Z pentru leu și celelalte MONEDE!
CEA MAI IMPORTANTĂ decizie din ultimii nouă ani! ZIUA Z pentru leu și celelalte MONEDE!

CEA MAI IMPORTANTĂ decizie din ultimii nouă ani! ZIUA Z pentru leu și celelalte MONEDE!

Federal Reserve, sistemul de bănci centrale americane, ar putea decide prima creștere a dobânzii cheie din criză, mai precis din ultimii nouă ani.

Decizia va fi anunțată astăzi la ora 2 p.m. a SUA (ora locală 21), iar șefa Fed, Janet Yellen, va susține o conferință de presă la ora 2.30 p.m.

Pentru a lua decizia de creștere a ratei dobânzii cheie, Fed a așteptat ca inflația să ajungă la circa 2%, un nivel pe care îl consideră mult mai sănătos pentru piață. 

Rata dobânzii SUA împreună cu raportul şedinţei Federal Open Market Committee (FOMC) va fi publicat așadar astăzi la ora locală 21.

Potrivit prognozei Fed pentru funds futures există o probabilitate de doar 30% ca rata să fie majorată în cadrul acestei şedinţe. În schimb, într-un sondaj Bloomberg, 51 din cei 102 economişti respondenţi consideră că rata va fi mărită. Şi economiştii ING prevăd o majorare, respectiv o rată de 0,25% pentru trimestrul final al anului în curs, aceasta urmând a fi majorată din nou abia în al doilea sfert al anului viitor cu încă un sfert de procent, la 0,50%.

„De două ori în ultimii 30 de ani Rezervă Federală americană a ales să întârzie eforturile de a majora dobânzile din cauza instabilităţii pieţelor. De ambele dăţi preţurile activelor au urcat, economia s-a dezechilibrat şi a intrat în recesiune”, consideră Cătălin Chivu, CEO, TeleTrade România.

O creștere a ratei dobânzii pentru dolar ar putea conduce, în primă instanță, la o întărire puternică a dolarului în fața celorlalte monede. 

Un prim efect asupra leului a putut fi observat ieri, când cotația monedei americane în raport cu leul a crescut cu aproape 3 bani de 3,9079 lei/dolar, marți, la 3,9362 lei/dolar, ieri. 

În opinia analiștilor ING Bank România, Fed ar mai putea aștepta însă până va lua decizia de a crește dobânda cheie „Credem că leul va rămâne și astăzi în jur de 4,4200/EUR înaintea deciziei Fed care va apărea seara, în afara programului piețelor locale. Este cea mai așteptată ședință Fed din ultimii ani. Așteptările ING sunt pentru menținerea dobânzii cheie, dar se pare că șansele sunt mari și pentru celălalt scenariu având în vedere că o majoritate mică din rândul analiștilor mizeaza pe o creștere a ratei”, scrie în raportul ING Bank România de astăzi.