Cea mai detaliată imagine de până acum a NEBULOASEI MEDUZA | VIDEO
- Angelo Tăutu
- 26 mai 2015, 14:20
Observatorul European Austral (ESO) a prezentat miercuri cea mai detaliată imagine obținută până în prezent a nebuloasei Meduza, în care stelele situate în centru și-au început 'tranziția către pensie' aruncându-și în spațiu straturile externe și formând un nor colorat, relatează EFE.
Fotografia a fost realizată de o echipă de astronomi folosind telescopul de mari dimensiuni (VLT) din Chile, în cadrul programului 'Cosmic Gems' ('Bijuterii cosmice') al ESO. ESO este prima organizație interguvernamentală de astronomie din Europa și are cel mai productiv observator astronomic din lume. Susținut de 15 state și având sediul central în Germania, ESO gestionează trei observatoare astronomice de clasă internațională în Chile: La Silla, Paranal și Chajnantor.
Soarta pe care o va avea şi Soarele
Imaginea anunță soarta pe care o va avea până la urmă și Soarele, care se va transforma și el într-un asemenea obiect înainte de a-și încheia viața activă ca 'stea pitică', explică un comunicat de presă al observatorului.
Cunoscută și sub numele de Sharpless 2-274, nebuloasa Meduza măsoară aproximativ patru ani lumină, se găsește în constelația Gemenilor, la circa 1.500 de ani lumină de Terra și, în pofida dimensiunilor sale, este foarte greu de observat. Numele de Meduza i-a fost dat din cauza coloanelor spiralate de gaz — colorate în roșu de hidrogen și în verde de oxigen — care amintesc de personajul din mitologia elenă care avea șerpi pe post de podoabă capilară.
Nebuloasa planetară este doar o scurtă etapă din viața unei stele, amintește ESO, adăugând că, făcând o paralelă cu viața omului, această fază ar echivala 'cu timpul în care un copil face un balon de săpun și îl privește apoi cum plutește în aer'.