Ce vor spune despre „Macronism” cei care au adus în actualitate schimbarea axei?
- Adriana Popescu
- 18 aprilie 2023, 14:54
Vizita pe care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efecetuat-o în China a generat ecouri în întreaga lume. Şi preşedintele Erdoğan a declarat în cadrul programului comun al posturilor tv CNN Türk şi Kanal D: "Occidentul şi-a făcut un calcul în privinţa noastră. Care sunt culisele călătoriei lui Macron în China? De ce s-a dus Macron în China? Erau aşa de apropiaţi? Trebuie să analizăm în mod serios pentru a găsi răspunsuri la aceste semne de întrebare şi să vedem ce se ascunde în spatele vizitei."
Voi analiza această vizită din altă perspectivă decât perspectiva întregii lumi şi voi descifra ce a vrut preşedintele să spună şi vă voi împărăşi punctul de vedere al Ankarei:
În ciuda SUA, China?
- Nu ar fi greşit să spunem că Europa, care în perioada imediat următoare după Al Doilea Război Mondial se configurase după politicile SUA, iar odată cu încheierea Războiului Rece a intrat într-o nouă perioadă de căutări.
- Este cunoscut faptul că aceste căutări au împins Uniunea Europeană, la care şi Turcia a solicitat să adere, spre o politică de extindere care să o consolideze politic şi economic şi a primit noi membri.
- Însă migraţia ilegală, care a rezultat în urma izbucnirii confruntărilor în diverse spaţii geografice şi a terorismului internaţional, şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că aceşti migranţi au consolidat partidele de extremă dreaptă, şi crizele economice au împins ţările occidentale să genereze politici pentru propria apărare.
- Iar abordarea "Mai întâi America" a SUA faţă de Uniunea Europeană în perioada administraţiei Trump a fost motivul pentru care Uniunea Europeană a efectuat unele schimbări din punct de vedere militar.
- Aşa cum se va înţelege şi din titlul articolului, Macron, aflat la al doilea mandat în Franţa, s-a remarcat în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene ca fiind primul lider care schiţează perspectiva militară a ţării sale. Cum?
- A declarat că "NATO se află în moarte cerebrală."
- A declarat că nu va răspunde în cazul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va lovi Ucraina cu bomba nucleară.
- Şi în cele din urmă a plecat în China. În plus, în interviul publicat de revista Politico şi cotidianul Les Echos el subliniază că "Europa trebuie să-şi urmeze propria politică în privinţa Taiwanului" şi afirmă că Europa intervine în crize care nu-i aparţin şi cu risc ridicat de contagiune, şi lansează un apel pentru reducerea dependenţei de SUA în domeniul apărării.
Chiar dacă în privinţa politicii promovate de Franţa unii experţi declară că Macron a făcut aceste declaraţii pentru a obţine votul alegătorilor anti-NATO şi SUA, trebuie însă să precizăm că au fost făcute în afara perioadelor de campanie electorală. De ce oare?
Ce vor spune despre "Macronism" cei care au adus în actualitate schimbarea axei ?
Demersul lui Macron de a deschide un nou spaţiu
- Mai întâi pandemia, apoi războiul... Macron s-a confruntat cu o serioasă presiune socială şi cu probleme economice.
- În plus, SUA continuă războiul fără a ţine cont de costurile pe care le plăteşte Uniunea Europeană, şi sunt hotărâte să îl continue.
- Pe scurt, Macron, care nu doreşte să plătească aceste costuri, încearcă să-şi deschidă un nou spaţiu.
Şi asta reprezintă o schimbare de axă?
Să revenim acum la afirmaţiile preşedintelui Erdoğan, ce se află în spatele lor, şi la punctul de vedere al Ankarei:
- După 15 iulie, prin afirmaţia "Lumea este mai mare de 5" (referire a preşedintelui Erdoğan la cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU-n.trad.), iar apoi din cauza temerilor legate de securitatea naţională şi de economie, în momentul în care a început să promoveze o politică a echilibrului, Turcia a fost acuzată de pro-occidentali de "schimbare de axă."
- Declaraţiile şi politicile lui Macron împotriva SUA, preşedintele francez depunând eforturi pentru a deschide un spaţiu ţării sale, nu vi se par şi vouă cunoscute? De exemplu, vă amintiţi frazele preşedintelui Erdoğan care începeau cu "Ey, America"?
- Este evidentă nevoia ţărilor de noi spaţii, nevoie care îşi are originea în constrângerea în care se află din cauza unor motive precum pandemia şi economia. Însă faptul că şi o ţară occidentală a fost nevoită să caute în China un nou spaţiu, determină Ankara să întrebe "Şi Franţa a derapat de la axă?", aşa cum afirmau unii că Turcia "a derapat de la axă." , potrivit hurriyet.com.tr
- Cine ştie, poate că Franţa este Calul troian al Chinei din interiorul Occidentului...
(Articol de Hande Fırat)
(Traducerea Rador)