CE vor specialiştii din IT de la angajatorii lor!

CE vor specialiştii din IT de la angajatorii lor!

Până acum câţiva ani, cei mai mulţi specialişti IT cereau de la angajatori un salariu fix mare, iar restul aproape că nu conta. Acum însă, situaţia s-a schimbat radical.

„Pentru IT-işti contează foarte mult să aibă un challenge, o provocare în proiectele lor. Ei trebuie să simtă, prin complexitatea proiectelor sau tehnologiile noi cu care lucrează, că evoluează în permanenţă”, a declarat pentru EVZ Patricia Andrei, director de HR în cadrul ING Bank.

Un alt aspect important este trainingul. Companiile mari alocă bugete de training tot mai generoase, care să le permită specialiştilor obţinerea de diferite certificări. Acest aspect contează mult pentru ei, pentru că asta le creşte valoarea în timp şi atractivitatea pe piaţa muncii. Apoi, este important pentru oamenii din IT să aibă oportunităţi de creştere în cadrul organizaţiei, şi nu este vorba neapărat de un avans pe scara ierarhică.

„IT-ul se mişcă acum foarte mult în direcţia de „agile working”. Acesta este un mod de lucru mai nou, mai aparte, care se importă la noi şi care rupe ierarhia clasică din cadrul unei organizaţii, pe care o ştim. Într-o structură standard, fiecare dintre noi are un şef, care la rândul lui are un şef. Acum, în IT se lucrează mai mult în echipe de proiect în care fiecare, pe rând, preia rolul de şef. Nu este o metodă aplicabilă pe tot domeniul IT, dar începe să fie folosită tot mai des”, a explicat Andrei.

Piața muncii: Care sunt cele mai mari provocări ale recrutorilor din IT

Astfel, în acest domeniu, o creştere în carieră poate să însemne o poziţie de coordonare mai aproape de vârful ierarhiei organizaţiei sau a intra în proiecte şi preluarea coordonării unor astfel de proiecte. Totodată, în IT, creşterea salarială medie în acest an, faţă de 2014, este de 5%. Există însă tehnologii, precum Java, unde avansul este semnificativ mai mare.

„Noi, ca organizaţie, nu ne propunem să intrăm în această bătălie a salariilor. Nu cred că această ar fi o strategie sustenabilă pe termen lung. Mă aştept ca piaţa  să se maturizeze şi firmele să gândească mai mult în termeni de pachete salariale şi mai puţin în termeni de salariu fix. Se vor acorda mai des prime de proiect şi prime de performanţă”, a declarat Andrei.

Astfel, angajaţii vor gândi mai mult în termeni de beneficii, de venit anual, nu doar de salariu fix obţinut indiferent de rezultate. Firmele mari pun accent pe aceste prime, dar firmele mici apărute în ultimul an fac mai puţin asta. Susţinerea acordată de stat dezvoltatorilor de software a făcut ca piaţa de IT să se dezvolte foarte mult.

„Au apărut o serie de jucători mai mici, cu planuri de afaceri foarte ambiţioase. Însă, pentru a primi acea subvenţie de la stat, ei trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Una din acestea face referire la obligativitatea unui anumit număr de locuri de muncă. Astfel, ei au devenit foarte concentraţi să creeze structura organizaţională necesară, de a angaja, dar au fost mai puţin atenţi la ce salarii oferă, chiar dacă acestea sunt uneori foarte mari. Însă, când ai un număr mare de angajaţi, eşti obligat să priveşti lucrurile în ansamblu”, a declarat Andrei.