Ce trebuie să știi despre caniculă: cum te ferești de efectele căldurii excesive

Ce trebuie să știi despre caniculă: cum te ferești de efectele căldurii excesive

E cod roşu de epuizare termică. În ultimele nopți, secțiile de urgență au ajuns la fel de agomerate ca gărzile de zi, iar la Iași, un pacient de 32 de ani, care a lucrat pe caniculă nu a supravieţuit hipertemiei, atrage atenția conf.dr. Tudor Ciuhodaru.

„Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii au dus la apariţia epuizarii termice la mai mulţi pacienţi”, spune urgentistul.  El ne explică și de ce expuizarea termică e atât de periculoasă.

Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile. Se manifestă prin instalarea de semne neropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie”, spune medicul.

Potrivit lui, cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii, precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

Cum se tratează epuizarea termică

Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci  - Atenție, nu alcool”-, duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Dacă starea clinică nu se ameliorează sunaţi la 112”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Când căldura devine insuportabilă, trebuie să știți că metode mai simple de a te feri de căldură.

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, explică medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News