Ce TRADIŢII şi OBICEIURI de Paşte respectă parlamentarii

Ce TRADIŢII şi OBICEIURI de Paşte respectă parlamentarii

De Paşte, parlamentarii aleg să ţină şi să respecte anumite tradiţii şi obiceiuri. Dacă o parte dintre aceştia nu fac nimic diferit faţă de alţi români, unii deputaţi ţin şi obiceiuri inedite din zonele de provenienţă.

Deputatul PMP, Corneliu Bichineţ, a spus, pentru EVZ, că: „obiceiurile în zona Vasluiului sunt foarte frumoase. Unul dintre ele ar fi că tinerii organizează în zilele de Paşti – horă, iar seara – bal. Aici încă nu a pătruns întotalitate clubul, discoteca. Se adună cele 17 fanfare ale judeţului Vaslui şi orchestre. Cât am fost preşedintele Consiliului Judeţean şi am condus judeţul acesta 12 ani, am determinat ca în toate comunele judeţului, acolo unde tinerii nu au avut posibilităţi materiale, primarii să ajute să organizeze astfel de manifestări, pentru ca tinerii să nu uite să joace hora, sârba, dansurile popularile româneşti şi să bea mai puţin”.

„Doar săptămâna aceasta postesc. Mă străduiesc însă să gândesc bine și să fac bine pe tot parcursul anului”, a subliniat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Ionuţ Simionca, deputat PMP, a precizat că „procesul de colorare al ouălor este un moment important pentru familie, am trei nepoţei care aşteaptă cu nerăbdare tot procesul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şerban Nicolae, senator PSD, a punctat că „superstiții nu am. Dar încerc câteva reguli învățate în copilărie. Merg la slujba de înviere, duc Lumina luată de la biserică până acasă, nu mănânc nimic înainte de a lua anafura de Paști”.

“De Paște sunt niște tradiții frumoase pe care nu le consider superstiții (să porți haine noi la slujbă, să nu mănânci oul cu sare în ziua de Paști, etc). Superstiții le consideră cei care n-au familie, n-au cu cine să facă sărbătorile. Sunt niște tradiții frumoase, unele poate puțin exagerate, dar e frumos în familie, să te duci la Înviere” a precizat secretarul general al PMP, Dorel Onaca.

Daniel Gheorghe, deputat PNL, a spus că “în primul rând în perioada sfintelor Paști, săptămâna mare, Paștele reprezintă cel mai important ciclu sacru al omenirii putem spune și pentru noi, pentru creștini reprezintă un moment de răscruce și un moment fundamental în ceea ce înseamnă evoluția noastră spirituală, felul în care ne raportăm la Dumnezeu și la ceilalți de lângă noi. Această perioadă este deosebit de intensă ca trăire sufletească și ca element de valoare creștină pe care o parcurgem. Practic, după părerea mea trebuie trăită în primul rând printr-o stare de cumpărare, de împăcare, de acceptare și postul este un element care reușește să ne inducă această stare prin care noi așteptăm Învierea lui Hristos și participare la sfânta liturghie și la slujbele care se țin în fiecare seară în săptămâna mare culminând cu cele 12 evanghelii și apoi prohodul Domnului. Vineri se trece și pe sub masă. Toate acestea reprezintă ceva fundamental pentru mine ca și creștin, dar și pentru noi toți. E foarte important în perioada asta să fim mai împăcați cu noi înșine, să merge la biserică, să ne spovedim, să vorbim mai puțin și să ne agităm mai puțin. De obicei parcurg toate etapele. În postul mare mă spovedesc. Se spune că spovedania trebuie să aibă loc în fiecare post, dar eu din păcate, doar în Postul Mare reușesc să găsesc timpul necesar pentru a merge la spovedanie”.

Deputatul PMP, Valeriu Steriu, a precizat că va merge la slujba de Înviere, după care va ciocni un ou roşu.

Deputatul ALDE, Steluţa Cătăniciu, a spus că nu are alte tradiții "decât cele pe care le au românii. Nu știu dacă neapărat aș putea s-o numesc tradiție curățenia mare dinaintea Paștelui, dar mie îmi face plăcere să-mi pregătesc singură casa pentru această sărbătoare. Cred că-mi aduce aminte și de copilărie. În rest, merg și la preotul paroh de la Parohia Ortodoxă să mă spovedesc. Îl cunosc de ani de zile și am o relație apropiată cu dânsul. Mă întâlnesc cu prieteni și în seara de Paști și a doua zi de Paști”.