Ce tip de asigurări preferă să-și facă românii. Bani plătiți pentru a evita aceste mari riscuri

Ce tip de asigurări preferă să-și facă românii. Bani plătiți pentru a evita aceste mari riscuri Sursa foto: Arhiva EVZ

Patru din zece români sunt interesați de asigurările suplimentare de sănătate. Oamenii spun că vor acces rapid la servicii medicale de calitate. Românii sunt dispuși să plătească mai mult pentru spitalizare, intervenții chirurgicale, dar și investigații imagistice.

Asigurările voluntare de sănătate au fost principalele polițe cumpărate de români în 2022, acestea fiind urmate de asigurările de locuinţe şi de cele de călătorie în străinătate, potrivit celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR - IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

„Asigurările voluntare de sănătate se află în topul poliţelor spre care românii şi-au îndreptat atenţia în 2022. Astfel, 4 din 10 români (39%) spun că sunt mai interesaţi de asigurările voluntare de sănătate, acestea fiind urmate de asigurările de locuinţe şi de cele de călătorie în străinătate", se arată într-un comunicat de presă transmis de UNSAR.

Vor servicii rapide și de calitate

Potrivit aceluiaşi studiu, românii sunt dispuşi să plătească suplimentar faţă de asigurările sociale de sănătate pentru a avea acces mai rapid şi o calitate mai ridicată a serviciilor medicale. Comparativ cu anul 2021, proporţia celor care sunt dispuşi să plătească suplimentar pentru a beneficia de servicii de calitate a crescut în cazul tuturor serviciilor medicale, în medie, cu peste 3%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenţiile chirurgicale (79%), recuperarea medicală (77%) şi spitalizarea (76%) rămân în continuare în top trei servicii pentru care românii sunt dispuşi să plătească mai mult. Alte servicii medicale de pentru care s-au arătat interesaţi românii sunt analizele de laborator, consultații, servicii de imagistică medicală, servicii stomatologice, de pediatrie, far și serviciile medicale de urgenţă.

Soluție pentru pacienți

43% dintre respondenţii studiului ar accesa servicii medicale într-un spital de stat în baza unei asigurări voluntare de sănătate, în cazul unor servicii nedecontate de sistemul public.

„Asigurările voluntare de sănătate sunt o soluţie concretă şi rapidă pentru a facilita accesul românilor la anumite categorii de servicii medicale. Acest tip de poliţă de asigurare degrevează sistemul public de o serie de cheltuieli cu serviciile medicale şi, în acelaşi timp, contribuie la creşterea protecţiei familiilor în cazul apariţiei unor dezechilibre financiare cauzate de boli sau accidente“, a declarat Alexandru Ciuncan, director general UNSAR, potrivit Agerpres.

Barometrul UNSAR - IRES a fost realizat în mai 2022 pe un eşantion format din 1.000 respondenţi cu vârsta între 18-50 de ani. Are o eroare maximă tolerată de 3,1%, la un nivel de încredere de 95%.