La ce se aşteaptă băncile austriece de la noi: Explicaţia unui mare bancher local

La ce se aşteaptă băncile austriece de la noi: Explicaţia unui mare bancher local

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, consideră că noile reglementări ale băncii centrale austriece nu vor afecta piaţa locală. Nici chiar subsidiarele foarte dependente de băncile mamă nu vor fi afectate. Iată explicaţia dată de acesta pe blogul său.

"Săptămâna trecută autoritatea de supraveghe a sistemul bancar din Austria şi Banca Naţională a Austriei au anunţat măsuri care ar putea limita posibilitatea pentru băncile austriece de a extinde creditarea în anumite circumstanţe. Anunţul a venit ca o surpriză pentru toţi cei implicaţi.

Preşedintele Băsescu a făcut anumite declaraţii cu privire la acest aspect în cadrul conferinţei The Economist, care a avut loc la Bucureşti. Am avut privilegiul de a comenta asupra acestor spuse imediat după aceea.

Cum deja se ştie, Banca Naţională a Austriei a emis un comunicat de o pragină care poate fi regăsit pe website-ul acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul spune că aceasta, împreună cu autoritatea austriacă de supraveghere a pieţelor financiare, au elaborat un set de măsuri care să facă mai sustenabile modelele de business folosite de băncile austriece din Europa Centrală şi de Est.

Aceste măsuri vor fi publicate ca ghiduri prudenţiale înainte de finele lui 2011. Ulterior se explică faptul că pentru refinanţarea subsidiarelor, creşterea creditării va fi dependentă de refinanţarea locală (respective depozite, emitere de bonduri sau împrumuturi de la BERD sau BEI). În viitor, trebuie să se asigure că raportul dintre împrumuturile noi şi refinanţarea asigurată local nu trebuie să fie mai mare de 110%.

Despre ce este vorba

În document se menţioneză deja că, pe lângă economiile deponenţilor, şi alte mijloace de finanţare locală şi linii de credit de la BERD şi BEI vor fi incluse în categoria depozitelor, ceea ce îmbunătăţeşte mult raportul credite/depozite al băncilor care au acces la acest tip de facilităţi (Raiffeisen are acces şi nu suntem singurii).

Pe de altă parte, dacă ne gândim la felul în care va fi calculat nivelul creditelor, este rezonabil să ne gândim că vor fi folosite standardele internaţionale (şi nu cele locale), considerându-se valoarea netă a acestora după provizionare.

În concluzie, asta înseamnă că raportul calculat de reglementatorii europeni va arăta mult mai bine decât acela calculat după formula standard a raportului credite-depozite.

Ce subsidiare bancare vor fi afectate Doar cele care sunt foarte expuse. Această sintagmă s-ar putea referi la băncile care depind foarte tare de banca mamă din Austria şi aici poate fi vorba de acelea care au un raport credite/depozite (calculat după formula descrisă mai sus) de peste 110%.

Cred că acestor bănci nu li se va cere să îşi reducă raportul credite/depozite la nivelul de 110% înainte de a li se permite să continue activitatea de creditare, deoarece aceasta ar fi o masură foarte dură şi nenecesară.

Este mult mai probabil că aceste bănci vor fi nevoite să îşi limiteze nivelul creditelor noi la 110 % din noile depozite atrase.

După cum am menţionat mai sus, aceasta este interpretarea mea personală, o parte speculaţii. Cu toate astea, nu mă aştept ca reglementările să aibă un impact asupra Raiffeisen Bank, iar impactul asupra pieţei va fi minor, dacă acesta va exista".