Ce spun elevii lui Tim Walz despre vizitele cu el în China

Tim Walz / sursa foto: captura video

Foștii elevi ai candidatului pentru vicepreședinție al Democraților, Tim Walz, au povestit despre timpul petrecut în China comunistă cu profesorul lor. Walz a declarat că și-ar dori să-l ducă pe Donald Trump în Republica Populară Chineză.

Walz vs. Trump. Schimb de atacuri ce ocolesc subiectul real

Tim Walz a predat în sudul Chinei, ca absolvent, la vârsta de douăzeci de ani. Mai târziu, ca profesor de liceu în Nebraska și Minnesota, și-a dus elevii în excursii în țară, din 1994 până în 2005, scrie Politico.

„Aș susţine că Donald Trump ar fi trebuit să vină într-una dintre acele excursii cu noi”, a spus walz. în timpul dezbaterii. „Vă garantez că nu l-ar lăuda pe Xi Jinping pentru Covid și vă garantez că nu va începe un război comercial pe care ajunge să-l piardă”.

Candidatul Democrat se referă la o temă îndelung folosită împotriva lui Donald Trump, acuzat că și-a schimbat părerea despre felul în care liderul comunist chinez Xi Jinping a gestionat criza Covid-19. Pe scurt, Partidul Democrat și presa învederat defavorabilă fostului președinte, a făcut chiar și un inventar al declarațiilor în care Trump l-a lăudat pe Xi că a făcut „o treabă foarte bună într-o situație foarte, foarte grea”.

Însă declarațiile favorabile felului în care dictatura comunistă de la Beijing a gestionat criza Covid-19, devenită apoi o pandemie globală cu peste 7 milioane de victime, au fost făcute în perioada ianuarie-februarie 2020, înainte de a se ști despre complicitatea dintre Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Republica Populară Chineză în ascunderea realității, după tipicul comunist, complicitate denunțată ulterior, explicit și chiar agresiv, de Donald Trump.

Ce-și amintesc elevii despre vizitele în Republica Populară Chineză

Politico a vorbit cu patru elevi și un însoțitor care au călătorit cu Walz în Republica Populară Chineză, 2005, despre excursiile în legătură cu care candidatul pentru vicepreședinție a mințit în mod public, spunând că se afla în China în perioada în care dictatura comunistă a înăbușit într-o baie de sînge revolta studenților din Piața Tienanmen, în iunie 1989, fapt demonstrat ulteiror ca fals.

Dacă i-ar fi fost elev lui Walz, Trump ar fi mers împreună cu 23 de elevi, într-o călătorie de două săptămâni prin Republica Populară Chineză, de la o școală locală până la „Orașul Interzis” din Beijing. Ar fi învățat, spun foștii elevi ai lui Walz, să se tocmească cu vânzătorii ambulanți. Și-ar fi dat seama cum să comunice prin fotbal atunci când cuvintele eșuează.

Ar fi învățat, mai spun elevii, să aprecieze oamenii dintr-o altă cultură vorbind cu ei în trenurile de noapte, mergând cu bicicleta pe lângă monumentele lor, văzându-și orașele și casele de aproape. Și chiar s-ar fi răsfățat la un masaj de grup pentru picioare, rezervat de Walz pentru toată lumea, mai spun foștii elevi ai politicianului.

Walz spune că poporul chinez nu trebuie confndat cu regimul comunist

Republicanii au folosit aceste călătorii în Republica Populară Chineză ca pe o dovadă că Walz va fi blând cu dictatura comunistă de la Beijingul și chiar o potențială amenințare la adresa securității naționale.

Dar foștii elevi ai lui Walz, care s-au oferit voluntari pentru campania sa pentru Congres, îl descriu ca pe un profesor uneori ridicol, a cărui filosofie față de Republica Populară Chineză s-ar putea rezuma așa: Partidul Comunist Chinez opresiv ar trebui tratat cu mare suspiciune și neîncredere; dar oamenii obișnuiți, care trăiesc sub această represiune, ar trebui tratați cu empatie, la fel ca toți ceilalți. S-ar putea să vorbească o altă limbă și să trăiască în cealaltă parte a lumii, și-a învățat el studenții, dar în modurile care contează cu adevărat ei ar putea la fel de bine să fie vecinii tăi.

În timpul unei vizite la o școală locală, elevii au jucat fotbal cu elevii chinezi pe un teren de pământ. Și au reușit să comunice prin gesturi cu mâinile și lovind mingea.

„Acest joc de fotbal a fost punctul central din acea călătorie pentru mine: lumea, te gândești, într-o anumită măsură, când ești tânăr, toată lumea este atât de străină și diferită de tine, dar apoi mergi într-o țară străină, mii de mile distanță și jucați fotbal împreună”, spune Ross Pomeroy, un elev care a fost în excursie cu Walz.  „Nu putem vorbi aceeași limbă verbal, dar fizic, cultural, avem legături comune”, adaugă el.

Walz și elevii, în China / foto: Will Handke via Politico.com

Excursie în „China profundă”

Walz i-a dus pe elevi într-o excursie în care i-a expus la părți foarte diferite ale Chinei, de la străzile pline de viață din Hong Kong până la dealurile rurale din sudul țării. „Am văzut colibe de lemn. Am văzut oameni la ferme. Și asta a fost o experiență care mi-a deschis ochii”, a spus fostul elev Will Handke. „Un lucru este să crezi conceptual că există ceva diferit acolo, altceva să îl vezi, să îl simți, să îl mirosi și să îi vezi pe ceilalți oameni și să vezi că au același zâmbet pe față.

Walz i-a împins să exploreze dincolo de zonele lor de confort, rezervând chiar și un masaj de grup pentru picioare. „La acea vreme, îmi spuneam: „Oh, asta este ceva pe care doar femeile îl făceau”, așa că mi-a deschis ochii”, a spus Matt Olson, un alt elev din excursia din 2005. „A fost amuzant că toți am făcut-o împreună. A eliminat un pic din stereotipul.”

Grupul a atins toate atracțiile turistice majore, cum ar fi Marele Zid Chinezesc și Orașul Interzis. Mausoleul împăratului Qinshihuang a fost deosebit de interesant pentru elevii care făceau cursul de geografie globală al lui Walz: ei văzuseră de nenumărate ori figura unui războinic de teracotă lângă biroul său - și acum vedeau în sfârșit statuia reală.

Protestatar oprind o coloană de tancuri. Foto. Arhiva EVZ

Incident cu localnicii, aplanat de Walz

Poate chiar mai memorabile decât siturile istorice, au spus elevii, au fost trenurile de noapte care i-au transportat din oraș în oraș. Studenții s-au urcat în compartimente de tren, adesea împărțite cu pasagerii chinezi. Copiii alergau spre elevi, timizi, dar dornici să exerseze engleza pe care o învățaseră la școală.

Pasagerii au cerut poze pentru a-și aminti de călătoria cu străinii. Unii localnici i-au urât pe americani și le-au aruncat priviri urâte. Când un pasager le-a spus ceva rău elevilor care făceau coadă la tren, Walz s-a întors către bărbat, a zâmbit și i-a răspuns în mandarină, fluent, spre surprinderea tuturor. Pasagerul chinez s-a uitat pur și simplu șocat la Walz, înainte de a-i lăsa pe studenți în pace.

Ultima oprire a călătoriei a fost Beijing. Capitala Republicii Populare Chineze era cunoscută pentru reperele sale istorice, cum ar fi Orașul Interzis, amplasat între zgârie-nori moderni și lanțuri globale precum Starbucks. Este și orașul în care masacrul din Piața Tiananmen se petrecuse cu 16 ani în urmă.

Deși Walz a fost criticat pentru că a mințit că se afla în Hong Kong când a avut loc masacrul - acesta a lăsat o „influență durabilă” asupra lui, așa cum a descris-o într-o audiere în Congres, în 2014. Sute și, după unele estimări, chiar mii de oameni au murit luptând pentru drepturile lor democratice, în timp ce tancurile Armatei Populare de Eliberare au coborât pe străzi și soldații au deschis focul asupra protestatarilor.

Ce au simțit elevii în Piața Tienanmen

Walz pusese o poză cu celebrul „Tank Man” - un protestatar care stătea sfidător în fața unui șir de tancuri în Piața Tiananmen - lângă ușa clasei sale. La cursul său de geografie globală, pe care mulți dintre elevii din călătorie îl făcuseră înainte de a pleca în China, el a vorbit despre masacrul din Piața Tiananmen în timp ce a explicat impulsul pentru democrație și rebeliunea împotriva autoritarismului din Asia.

„A fost ciudat și trist și încercam doar să înțeleg situația care a avut loc. Este doar un fel de sfâșietor și greu de crezut că s-a ajuns la acel punct”, a spus Olson despre vizita sa într-un loc care acum arăta ca o piață inofensivă de beton pentru orice spectator necunoscător. „Walz știa multe despre asta. Ai putea spune că avea o pasiune pentru acest subiect”, mai spune fostul elev.

„Văd astăzi multă demonizare a Chinei”, a adăugat Pomeroy. „Separați guvernul de oameni, pentru că oamenii actuali – oamenii obișnuiți pe care i-am văzut – nu erau foarte diferiți de noi. Erau doar oameni normali. Este păcat că mulți dintre chinezi trebuie să trăiască într-un regim atât de autoritar, represiv, comunist, care este tragedia supremă a Chinei în acest moment”, mai spune elevul, care își amintește că, în Piața Tienanmen, Walz nu le-a ținut preșegeri, ci i-a lăsat pur și simplu să simtă momentul.