Ce se va întâmpla cu omenirea fără un vaccin anti-Covid? Panică la nivel global

Ce se va întâmpla cu omenirea fără un vaccin anti-Covid? Panică la nivel global

Întreuperea de la Oxford a testărilor pentru vaccinul anti-Covid-19 din cauza unei „boli inexplicabile” a pus pe jar lumea ştiinţei.

Întreruperea testelor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, din cauza unei reacții adverse care a apărut în cazul unui participant la studiu, a stârnit panică peste tot în lume.

Stop testelor AstraZeneca: reacţie anormală la un voluntar

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca, compania care lucrează cu echipa de la Oxford pentru a produce vaccinul, a declarat că întreruperea este „de rutină”. Studiile clinice finale pentru acest vaccin au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie. Este vorba despre o „boală potențial neexplicată”, dar nu au fost oferite mai multe detalii.

New York Times relata că un voluntar din programul britanic a primit un diagnostic de mielită transvesă - o inflamație la nivelul măduvei coloanei vertebrale. AstraZeneca nu a făcut niciun comentariu asupra acestei informații și nu există nicio dovadă că este vorba despre pacientul care a declanșat oprirea studiului.

În faza 3 de testare, ultima a testelor clinice, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Ce se înâmplă cu vaccinul?

În perioada în care testele sunt întrerupte, un comitet independent va analiza datele privind siguranța vaccinului, pentru a determina dacă boala raportată la participantul la testele clinice poate fi atribuită vaccinului sau dacă a fost o boală fără legătură .

Prof. Robert Booy, profesor de vaccinologie de la Universitatea din Sydney, a declarat pentru Guardian că, dacă se dovedește că boala este izolată și nu are legătură cu vaccinul, studiile vaccinului ar putea fi întrerupte o săptămână și o lună.

Booy este de părere că întreruperea testelor este mai degrabă o consecință a dorinței dezvoltatorilor de a respecta toate criteriile de siguranță decât a unei probleme cu vaccinul în sine.

Experții înn domeniu spun că întreruperea testelor clinice este o procedură obișnuită. Booy consideră că acest lucru este de fapt un semn „promițător” și dovedește că procesul de dezvoltare a vaccinului este riguros.

Ce se întâmplă dacă se constată că reacția adversă a fost cauzată de vaccin?

Dacă se descoperă și alte cazuri de reacție adversă la alți participanți la studiu sau dacă se dovedește că reacția a fost cauzată de vaccin, este puțin probabil ca vaccinul să fie primul lansat pe piață.

Aceasta, în condițiile în care vaccinul de la Oxford este unul dintre cele șase vaccinuri aflate în ultima fază a studiilor clinice în întreaga lume. „Nu am avut niciodată atât de mulți oameni deștepți care să lucreze într-un număr atât de mare la aceste vaccinuri,” spune Booy, potrivit The Guardian.

Chiar dacă vaccinul de la AstraZeneca ar fi aprobat până la urmă, această oprire ar putea crea dubii asupra folosirii acestuia. Datele iniţiale asupra  testului au apărut foarte promiţătoare, cu vaccinul în stare să producă un robust răspuns imunitar şi doar slabe efecte colaterale. Luna trecută firma a recrutat circa 30.000 de persoane în Statele Unite pentru a duce mai departe amplul studiu asupra vaccinului. Acesta este testat şi pe mii de persoane în Marea Britanie.

În Argentina a fost depăşit o jumătate de milion de persoane pozitive

Argentina a depăşit astăzi celor 500.000 de cazuri de coronavirus, după cum s-a aflat de la Johns Hopkins University. Potrivit universităţii americane, Argentina înregistrează acum 500.034 contagieri, unde sunt incluse şi cele 10.495 de decese. Până acum s-au vindecat 366.590 de persoane.

USA, Fauci sceptic: „Improbabil un vaccin până la sfârşitul anului 2020”

Chiar în orele în care AstraZeneca anunţa stoparea cercetărilor, chiar şi superexpertul american în boli infecţioase, Anthony Fauci se arăta sceptic asupra posibilităţii ca vaccinul pentru Covid-19 să fie descoperit în scurt timp. „Puţin probabil că vom avea un răspuns definitiv atât de repede. Poate că la sfârşitul anului”, a spus el într-o intervenţie la un eveniment online privind cercetările. Expertul, deci, frânează promisiunile preşedintelui Trump, care presează pentru obţinerea vaccinului înainte de alegerile din 3 noiembrie.

Pandemia avansează şi în Brazilia: mai mult de 14.000 de cazuri într-o zi.

Brazilia a înregistrat alte 504 decese şi 14.279 de noi contagieri în ultimele 24 de ore, a comunicat aseară Consiliul naţional al secretarilor sănătăţii (CONAS) şi ministerul Sănătăţii din Brazilia. Numărul total al cazurilor confirmate de Covid-19 în ţara sudamericană a ajuns la 4.162.073 noi contagieri, un număr care face ca ţara să fie a treia cea mai lovită din lume după Statele Unite şi India, în timp ce victimele au ajuns la cota de 127.463, adică 60,7 persoane la 100 de mii de locuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News