Ce se întâmplă în caz de reinfectare cu coronavirus? Medicii dau verdictul: trebuie vigilență maximă

Ce se întâmplă în caz de reinfectare cu coronavirus? Medicii dau verdictul: trebuie vigilență maximă Sursa foto: Arhiva EVZ

Recontaminarea cu COVID-19 la același pacient nu este un caz rar întâlnit și are anumite particularități. Specialiștii le atrag atenția pacienților să manifeste o vigilență sporită.

Medicii Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara au tratat şi cazuri de recontaminări cu COVID-19 la acelaşi pacient, recidiva fiind mai severă decât îmbolnăvirea primară, a declarat luni managerul spitalului, prof. dr. Cristian Oancea.

Recidiva este mai severă

″În acest moment avem doar o singură recontaminare. În cazul reinfectărilor cu SARS-CoV-2, sunt mai severe simptomele. Cel mai probabil, s-au recontaminat pentru că nu au respectat măsurile de protecţie anti-pandemice. Au banalizat virusul şi s-au bazat pe faptul că prima infecţie a fost sub o formă foarte uşoară sau asimptomatică”, a afirmat pneumologul Cristian Oancea, potrivit ProTV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prefectura Timiş a anunţat că în ultimele 24 de ore în judeţ au fost confirmate 123 de noi îmbolnăviri cu COVID-19, dintre care 69 în Timişoara, în condiţiile în care numărul de teste efectuate a fost de aproape 10 ori mai mic decât în zilele precedente. Unul dintre cazuri este contaminare SARS-CoV-2 din străinătate.

Luni dimineaţă, numărul total de persoane internate cu coronavirus confirmat a ajuns la 359, cu 54 pe ATI şi un deces raportat. Rata de infectare în Timişoara a fost de 5,58 la mia de locuitori. Alte 30 de localităţi au depăşit această rată, iar 31 de localităţi au indicele între 1,5 şi sub 3 la mia de locuitori.

Timișoara se află deja în scenariul roșu, elevii fac cursuri online, fără a fi prezenți la școală, iar restaurantele și sălile de fitness sunt închise.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Cornelia Bubatu, a informat că focarul activ COVID de la Universitatea de Vest Timişoara a fost declarat închis, rămânând active 22 de focare, din care 6 sunt în tot atâtea secţii ale Spitalului Judeţean Timişoara, cu un total de 63 de cazuri confirmate.

Pe de altă parte, până în acest moment, în judeţ nu a fost confirmat niciun caz de gripă clasică. “Avem raportate până acum 510 infecţii acute ale căilor respiratorii (fără COVID, n.r.) cu 5 internaţi şi 35 de pneumonii, din care 5 internaţi. Nu avem niciun caz de gripă”, a afirmat Cornelia Bubatu.