Ce se întâmplă, de fapt, de Crăciun? Ministrul Tătaru dă răspunsul așteptat de toți creștinii
- Ionel Sclavone
- 3 noiembrie 2020, 21:05
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este evaziv în ceea ce privește felul în care se vor desfășura sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou, spunând că introducerea unor restricții noi va depinde de comportamentul populației din prezent.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că felul în care vor fi organizate sărbătorile de iarnă, de Crăciun și de Anul Nou, dacă vor fi impuse noi restricții, va depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. În acest sens, Tătaru a precizat că în cazul în care populația va respecta regulile impuse de autorități pentru restrângerea răspândirii pandemiei de coronavirus, atunci nu vor fi adoptate și alte măsuri de interdicție.
„Toată lumea ar trebui să se întrebe ce facem azi, mâine, săptămânile viitoare. Se asta depind sărbătorile. Noi am mers pe acea evaluare locală și restricții locale, dacă astea se vor rezolva vom controla sitiatia, avem măsuri coercitive, legislație, cred că lucrurile trebuie să între pe un făgaș normal, fiecare avem componentă noastră în această lupta, doar împreună reușim. Sistemul medical îi va primi, dar suntem obositit, suntem uzați. Suntem după 8 luni de zile. Cred că populația e secretul și esență acestei pandemii”, a precizat Nelu Tătaru.
El a mai spus că în cazul în care oamenii nu se vor conforma și nu vor respecta măsurile propuse de autorități, există o legislație care prevede sancțiuni.
„Avem o legislație care trebuie aplicată, dar nu cred că trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc. Și cred că medicină ar trebui făcută de doctori și politică să mai aștepte un pic (…) Suntem mulți politicieni, dar mulți am ales să rămânem profesioniști, haideți să rămânem profesioniști până ce această pandemie se va potoli, eu am speranța că odată cu trecerea acestei camopanii vom intră pe un făgaș normal”, a mai spus Nelu Tătaru.
Ce spune despre pacienții de la UPU
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că toate unitățile de primiri urgențe ale spitalelor au obligația să primească toți pacienții, pentru ca aceștia să nu se plimbe de la un spital la altul. El a precizat că evaluarea stării de sănătate a pacientului trebuie să se realizeze în zona de triaj, în baza unui protocol.
„După cum știți, în ultima perioadă, în urmă infectărilor cu SARS-CoV-2, au fost aglomerații la UPU, astfel că ambulanțele așteptau sau erau dirijare către ale Unități Primire Urgențe. Merg pe principiul că orice pacient are dreptul măcar la un triaj. În momentul în care ne-am hotărât să între în acea Unitate de Primiri Urgențe este pentru a face măcar minimă evaluare, covid sau altceva”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Digi24.
El a precizat că orice pacient are dreptul la un consult și că este mai bine să aștepte câteva ore într-o sală de la Unitatea de Primiri Urgențe, iar nu să fie plimbat cu ambulanța între spitale.
„Dar orice pacient trebuie să aibă dreptul la un consult, nu să fie plimbat cu ambulanță. Voi milita că un pacient să nu stea într-o ambulanță, ci să stea în UPU 2-3 ore pentru evaluare și apoi dirijat în funcție de afecțiunea sa”, a explicat Nelu Tătaru.