Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se întâmplă de fapt dacă USUCI RUFELE PE CALORIFER
Ce se întâmplă de fapt dacă USUCI RUFELE PE CALORIFER

Ce se întâmplă de fapt dacă USUCI RUFELE PE CALORIFER

Hainele proaspăt spălate şi uscate pe calorifer pot ridica nivelul de umiditate în casă cu până la 30%.

Ceea ce creează condiţii ideale pentru dezvoltarea sporilor de mucegai, care pot provoca infecţii pulmonare, scrie theboltonnews.co.uk.

Astfel, uscatul rufelor pe calorifer poate cauza probleme serioase sănătăţii, avertizează medicii. David Denning, profesor de Boli Infecţioase şi Sănătate Globală la Universitatea din Manchester şi echipa sa au emis avertizarea după ce au tratat numeroşi pacienţi care au inhalat spori de Aspergillus.

Aspergiloza pulmonară este o afecţiune de natură infecţioasă, cauzată de contaminarea cu fungi din specia Aspergillus, în special Aspergillus fumigatus. Localizarea pulmonară este cea mai frecventă, însă spectrul infecţiilor micotice cu Aspergillus este mult mai larg.

Departe de dormitoare

”O rundă de rufe spălate conţine aproape doi litri de apă, care sunt eliberaţi în cameră. Cei mai mulţi dintre noi suntem imuni la infecţiile care cresc în aceste condiţii de umezeală, sau au un organism care poate lupta împotriva infecţiei. Cu toate acestea, pacienţii cu astm pot avea probleme cu tusea şi dificultăţi de respiraţie, iar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi pacienţii cu cancer trataţi cu chimioterapie şi pacienţii cu SIDA, cât şi cei cu boli autoimune, ciuperca respectivă poate provoca aspergiloza pulmonară. O afecţiune care poate provoca leziuni pulmonare incurabile şi uneori fatale”, a declarat profesorul David Denning, care ne sfatuieşte să uscăm rufele afară, sau pe uscătorul de rufe, departe de dormitoare şi living.