Ce se întâmplă dacă dormi adesea cu mâna sub pernă. Cum îți alegi perna și salteaua pentru un somn odihnitor

Ce se întâmplă dacă dormi adesea cu mâna sub pernă. Cum îți alegi perna și salteaua pentru un somn odihnitor Somn. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Dacă te trezești adesea obosit și cu dureri de spate, trebuie să știi că poziția în care dormi este foarte importantă. Dacă nu vrei să ai dureri neașteptate, e bine să cunoști anumite aspecte, recomandate de specialiști.

O poziție necorespunzătoare în timpul somnului duce adesea la dureri de spate sau la dureri lombare și tocmai de aceea, în timpul unui control de specialitate, medicul vrea să știe care este poziția de somn preferată de pacient sau ce tip de pernă și saltea folosesc. Există însă o poziție de somn recomandată, care va face corpul să se odihnească complet.

Care este poziția recomandată pentru somn

,,Poziția corectă de somn este aceea în care coloana vertebrală este corect aliniată pe suprafața de dormit – ceea ce înseamnă pernă+saltea. Corect aliniată presupune ca toate segmentele coloanei vertebrale să fie situate la același nivel, paralel cu suprafața de dormit, cu respectarea curburilor fiziologice și fără ca acestea să fie accentuate în poziția de somn”, a atras atenția medicul Georgiana Sîrbu, specialist medicină fizică și de reabilitare.

Aceasta a explicat că dintre pozițiile de somn, pe spate, pe lateral, pe burtă, prima este cea mai bună. Este recomandat să dormi pe spate deoarece astfel coloana ta va fi la același nivel cu capul. Fac excepție acei pacienți care se confruntă cu probleme respiratorii și care nu se pot odihni în această poziție.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, nu este deloc recomandată poziția de somn pe burtă, dar nici aceea în care dormim cu mâna sub pernă.

,,Este bine să evităm să dormim cu mâinile sau picioarele flexate excesiv din mai multe motive: apariția tensiunilor musculare, stres mecanic atât pentru articulații, cât și pentru structurile periarticulare și comprimarea pachetelor vasculo-nervoase în zonele de flexie marcată. Este împiedicat drenajul veno-limfatic cu stază și uneori apariția edemelor”, a spus medicul.

De ce este importantă perna și salteaua pe care dormim

E bine de știut că atunci când ne alegem perna ea trebuie să respecte anatomia corpului nostru. În ceea ce privește salteaua, aceasta trebuie să fie una cât de fermă, care să nu curbeze corpul, însă depinde de fiecare în parte cât de fermă.

Dacă nu dormim pe o suprafață adecvată coloanei vertebrale, efectul este unul de dezechilibru musculo-ligamentar, potrivit csid.ro.