Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România. Precizările șefului campaniei de vaccinare

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România. Precizările șefului campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri că va avea loc o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile în ceea ce priveşte decizia pentru revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului în privinţa vaccinului AstraZeneca, însă a spus că la acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse.

Se pregătește o ședință cu toți responsabilii.

"Cu siguranţă, vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate astăzi de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vedem o updatare, dacă vreţi, a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului. Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu sisteme de sănătate cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor statelor membre pentru a a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început. (...) Cu siguranţă vor fi făcute recomandări în acest sens. La acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse. Dimpotrivă, ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută, comparativ cu prima doză", a spus medicul militar, la o conferinţă de presă.

El a transmis un mesaj "de echilibru şi de responsabilitate şi de înţelegere" a situaţiei actuale şi a dat asigurări că vor fi luate cele mai prudente măsuri, astfel încât siguranţa fiecăruia să fie pusă pe primul loc.

"Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin. În acest moment nu este luată o decizie. Nu se modifică schema de vaccinare. (...) Vreau să transmitem un mesaj de echilibru şi de responsabilitate şi de înţelegere a situaţiei actuale pe care cu toţii ne-o asumăm şi cu siguranţă vor fi luate cele mai prudente măsuri încât siguranţa fiecăruia să fie pusă pe primul loc. (...) Cred că după acest anunţ al Agenţiei Europene a Medicamentului efectul nu va fi cel menţionat, de scădere a încrederii, ci dimpotrivă ne aşteptăm să crească încrederea în acest tip de vaccin, tocmai pentru că înţelegem mai bine aceste lucruri. Avem şi o frecvenţă estimată de 3,5 cazuri la un milion de doze administrate, ceea ce este o frecvenţă extrem de rară", a spus Gheorghiţă.

Pentru Valeriu Gheroghită este important să se creeze un protocol medical pentru gestionarea eventualelor evenimente adverse.

"În România nu au fost înregistrate asemenea evenimente adverse. (...) Peste 300.000 de persoane au primit deja prima doză. Deci, iată 300.000 de doze cel puţin 300.000 să fie rezervate pentru cea de-a doua doză. Vaccinul de la AstraZeneca împreună cu vaccinul de la Johnson and Johnson vor fi distribuite prin reţeaua cabinetelor de medicină de familie, unde noi credem că va asigura continuitatea şi un ritm de vaccinare cât se poate de bun", a mai susţinut Gheorghiţă.

Ne puteți urmări și pe Google News