Ce se întâmplă cu terenul de sub ambasada SUA. Decizia judecătorilor este clară!
- Condos Magda
- 25 septembrie 2019, 11:36
Celebrul om de afaceri, Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare, a rămas fără terenurile aflate sub mall și sub ambasa SUA.
Lovitură grea pentru Puiu Popoviciu! Celebrul om de afaceri, condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare, a rămas fără terenurile aflate sub mall și sub ambasa SUA.
Trei dintre firmele aparținând grupului „Băneasa”, controlat, prin interpuși, de Puiu Popoviciu, au pierdut un ultim proces pe care l-au declanșat în vederea ridicării măsurii sechestrelor asigurătorii, instituite pentru recuperarea prejudiciului uriaș generat de ingineria imobiliară din nordul Capitalei, anunță jurnalul.antena3.ro.
Este vorba despre sechestrul pe suprafaţa de 224,6 hectare de teren care a aparținut Fermei Experimentale Băneasa, aflată în administrarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București și de prejudiciul stabilit, în decembrie anul trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, companiile Băneasa Investments SA, Băneasa Rezidențial SRL și Băneasa Business & Technology Park SĂ rămân cu sechestrele instituite, până când vor achita, împreună cu persoanele fizice găsite deja vinovate, întregul prejudiciu creat.
Completul de 5 judecători în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, pe data de 28 august 2019, solicitarea firmelor grupului Băneasa – Băneasa Investments SĂ, Băneasa Rezidențial SRL și Băneasa Business & Technology Park SA , care au contestat cu recurs măsurile asiguratorii instituite în cadrul procesului penal care se referă la terenurile din nordul Capitalei. Instanța supremă a decis să respingă ca inadmisibile recursurile declarate de cele trei companii împotriva sentinței penale pronunțată în martie de Secția Penală de la ÎCCJ, decizia definitivă.
Cele trei companii, împreună cu inculpații Ștefan Diaconescu, Gabriel Aurel Popoviciu și mai multe părți , au dat in judecată, in luna martie, la Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Finanțelor Publice și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, cerând ridicarea măsurilor asiguratorii instituite de Curtea de Apel București, în anul 2018. Acțiunea a fost respinsă că inadmisibilă.
Prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la sfârșitul lunii trecute, părțile din procesul „Băneasa” au obținut un nou eșec, în încercarea de a anula deciziile instanțelor luate în acest dosar. În 2016, Curtea de Apel București a soluționat, pe fond, dosarul „Băneasa”, pronunțând condamnări la închisoare cu executare pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu și pentru fosta conducere a USAMV București, judecătorul decizând să disjungă latura civilă din procesul penal, urmând să o judece separat. Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut ulterior, în parte, soluția Curții de Apel, astfel încât, în vara anului 2017, condamnările primite au rămas definitive.
La sfârșitul anului trecut, Curtea de Apel București a soluționat, de asemenea, pe fond, latura civilă disjunsă din procesul penal și pe 28 decembrie 2018, a decis menținerea sechestrului asigurător, instituit de DNA încă din 8 decembrie 2012, extinzând sechestrul și asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparțînând lui Puiu Popoviciu, lui Andrei Mihai Bejenaru, lui Ioan Niculae Alecu, lui Diaconu Ștefan, dar și firmelor Băneasa Investment SĂ, Băneasa Rezidențial SRL și Băneasa Business & Technology Park SA, până la restituirea integrală a terenului cu suprafața totală de 224,6 hectare și a construcțiilor aflate pe acesta, inclusiv a sediului Biroului Notarului Public Băsescu Ioana, dar și până la restituirea sumei de 1.418.646 de lei și a dobânzii legale aferente acesteia, potrivit jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/anchete/terenurile-luate-de-la-usamv-pregătite-pentru-confiscare-este-vizat.
Instanța a dispus, pentru recupararea prejudiciului, înființarea unei popriri asigurătorii asupra conturilor aparțînând persoanelor fizice și juridice enumerate mai sus, „până la restituirea integrală a terenului în suprafață de 224,6 hectare, evaluat prin raportul de constatare tehnico-științifică efectuat în cauză la suma de 6.194.722.180.686,5 lei vechi, adică echivalentul în dolari SUA la nivelul anului 2006 de 180.821.019 USD, precum și a construcțiilor demolate, respectiv 1.418.648,6 RON”.
Instanța a dispus sesizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, pentru luarea măsurilor legale în vederea valorificării bunurilor sechestrate și poprite, respingând din capul locului cererile de ridicare a acestor sechestre invocate de cele trei companii ale grupului Băneasa.
Contractul de închiriere cu Ambasada SUA devine nul
Nu doar contractul de concesiune sau de închiriere cu Ambasada SUA devine nul, instanța decizând nulitatea absolută a tuturor actelor încheiate cu privire la terenul de 224,6 hectare, ci și titlul de proprietate din 6 iunie 2001, emis de Comisia Municipiului București, prin care a fost aprobată autorizarea construirii precum și contractul de asociere în participațiune încheiat în anul 2000 între USAMV București și SC Log Trans SRL, dar și mai multe contracte de donație încheiate între Băneasa Investment SA și Primăria Generală a Municipiului București.
Pe vremea când Traian Băsescu era primar general al Capitalei, companiile lui Popoviciu au decis să doneze Municipalității peste 30 de hectare din acest domeniu, . dispunerea terenurilor donate coincizand cu actualele artere de circulație auto și parcări existente în zona rezidențială și comercială Băneasa, artere construite de Primărie, dotate cu canalizare, apă curentă și iluminat public stradal.
Folosite însă tot în beneficiul companiilor lui Popoviciu și care deservesc afacerea imobiliară dezvoltată de acestea în zona cu pricina. Toate aceste înscrisuri urmează să fie desființate, conform sentinței pe care firmele din grupul Băneasa au atacat-o cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.