Evenimentul Zilei > Politica > Oficial de la Guvern. Se INTERZIC în toată România
Oficial de la Guvern. Se INTERZIC în toată România

Oficial de la Guvern. Se INTERZIC în toată România

Preşedintele Iohannis a discutat pe marginea subiectului cu privire la nunţi şi botezuri în cadrul unei conferinţe de presă marți, 13 octombrie.
UPDATE: Se interzic nunțile și botezurile în toată țara!
Evenimentele private, precum nunți, botezuri, în spațiile deschise și închise pe plan național vor fi interzise, până la scăderea numărului de cazuri, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.

Noi restricții în România. Nunțile și botezurile, interzise în toată țara

„O să parcurg unele din măsurile care au fost aprobate în seara aceasta și propuse bineînțeles spre aprobare în cadrul Hotărârii de Guvern de prelungire a stării de alertă. Măsurile care sunt menite pentru a proteja și sunt măsuri compensatorii pentru a limita răspândirea, cum ar fi portul măștilor. Acolo unde incidența este sub 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zone de așteptare. În orice zonă aglomerată, purtarea măștii va fi obligatorie. (…) Atunci când incidența depășește 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise, deci de la ieșire de acasă, până la revenirea acasă, purtarea măștii este obligatorie”, a declarat Raed Arafat

Ştirea iniţială:
De câteva zile se vorbește despre noi restricții în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19. Evenimente private precum nunțile și botezurile ar putea să fie interzise pe finalul anului 2020.

„Aceste lucruri vor fi analizate de experți, iar Comitetul Național va propune Guvernului măsurile care se impun. În condițiile în care avem o creștere a cazurlor, este evident că trebuie impuse anumite restricții pentru a stopa această creștere. Care sunt aceste măsuri? Vor fi propuse de experți și propuse de Guvern, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Semnalul l-a dat acum câteva zile

„În această etapă nu intenționez să reintroduc starea de urgență, dar sunt adeptul măsurilor preventive. Trebuie să recunosc, sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv – de tip nunți, botezuri, serbări – unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate”, a declarat Iohannis în urmă cu câteva vizite la INSP.

E posibil ca nunţile, botezurile să fie restricţionate

E nevoie de soluţii concrete, inovative. Acolo unde secţia de ATI se poate extinde, se va face acest lucru. Nu vreau să ajungem la situaţii care au existat, că s-au instalat paturi ATI dar nu a existat personal. Măsurile trebuie luate cu cap acolo unde există specialişti, medici, resurse umană. Resursa materială se realizează cel mai uşor. Închiderea şcolii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranţă în şcoli. Nu trebuie să exagerăm aceste măsuri restrictive. Copiii trebuie să meargă la şcoală să înveţe, a mai declarat preşedintele Iohannis în conferinţa de presă.

Şi insistă preşedintele României

Deci cea mai bună prevenție este masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să să închidem toată țara pentru un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență. În această etapă nu intenționez să reintroduc starea de urgență, dar sunt adeptul măsurilor preventive. Trebuie să recunosc, sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv – de tip nunți, botezuri, serbări – unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționatea spus Klaus Iohannis, după o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică.