Ce se întâmplă cu amenzile primite pentru formularul de intrare în țară? Decizia autorităților

Ce se întâmplă cu amenzile primite pentru formularul de intrare în țară? Decizia autorităților Sursa:realitatea.net

Amenzile primite de românii care nu au completat formularul necesar la intrarea în țară, nu vor fi anulate, chiar dacă Ordonanța adoptată acum de Guvern schimbă regulile. Noile prevederi nu se pot aplica retroactiv. Singura soluție rămâne instanța de judecată.

 Veste proastă pentru românii care au procese de rol în care contestă amenzile primite pentru că nu au completat formularul digital de intrare în țară. Chiar dacă autoritățile au recunoscut că au greșit, iar Guvernul a emis o nouă Ordonanță care corectează prevederile aberante, amenzile nu se pot anula. Noile prevederi se aplică doar de data în care documentul este publicat în Monitorul Oficial.

 Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a declarat că amenzile nu pot fi anulate, dar că persoanele care acum sunt exceptate de la completarea formularului și au primit amendă în trecut, vor câștiga ușor în instanță.

„Nu am avut o astfel de discuţie, din simplul motiv că anularea nu se poate face, din păcate, parţial numai pentru cei care făceau parte din aceste categorii exceptate. Amnistia nu se poate face decât pentru toţi, nu doar pentru unii. Foarte probabil, aceştia vor câştiga foarte uşor în instanţă“ a declarat Adriana Pistol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi modificări la regulile privind formularul

Guvernul a aprobat modificările la formularul necesar pentru intrarea în țară. Dacă înainte exista un termen de 24 de ore necesar completării acestui formular înainte de intrarea în ţară, acum el a fost crescut la 72 de ore. Datele personale vor fi păstrate șase luni pentru a putea fi puse la dispoziția părților în cazul unor litigii, cum ar fi de exemplu contestarea unei amenzi.

Guvernul a mai decis și reducerea amenzilor în cazul în care formularul nu este completat. Cuantumul minim al amenzilor a fost redus de la 1.000 de lei la 500 de lei.

Care sunt persoanele exceptate

Au fost introduse excepţii referitoare la câteva categorii profesionale care prin natura profesiei traversează graniţa românească mult prea des. Persoanele care trebuie să completeze acest formular o singură dată și să bifeze categoria personal exceptat, sunt următoarele:

Piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;

Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;

Personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime,,

Personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat;

Polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

Personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României.

Persoanele care în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o data în 24 de ore.