Ce se ascunde în spatele mobilizării din Rusia. Analistul Mark Galeotti: Un semn al disperării. Nici Putin nu crede că poate câștiga războiul

Sursa foto. Kremlin

Analistul Mark Galeotti susține că decizia de mobilizare și amenințările din ultimele zile ale lui Vladimir Putin arată că Rusia se teme de o înfrângere. El mai spune și că liderul de la Kremlin speră că va speria Occidentul care ar putea cere armatei ucrainene să se retragă.

Analistul militar Mark Galeotti susține că decizia lui Vladimir Putin de a decreta mobilizarea parțială este un gest al disperării. La fel ca și noile amenințări cu un eventual atac nuclear. El spune și că liderul de la Kremlin nu crede că poate obține victoria în Ucraina.

„Este un semn al disperării. Ultima decizie a lui Vladimir Putin demonstrează că nici măcar el nu crede că poate câștiga războiul. Ca și lider știe că trebuie să facă ceva, dar nu prea știe ce.

El a sperat că va urma o iarnă grea, în care fie Ucraina își va pierde voința de a lupta, fie Occidentul va ceda. În schimb, contraofensiva impresionantă a Ucrainei în nord-est a confirmat voința și capacitatea de luptă a Kievului“, scrie analistul într-un editorial din The Spectator.

Putin a fost izolat

Decizia de miercuri a liderului de la Kremlin vine și după loviturile primite de Vladimir Putin la summitul de Samarkand, al Organizației de Cooperare de la Shanghai. El a sperat că va reuși să obțină sprijin politic în ceea ce privește invazia în Ucraina. În schimb, China, India și Turcia l-au presat să pună capăt rapid războiului.

Vladimir Putin a simțit din plin izolarea după ce niciun potician din Rusia nu a fost invitat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. A fost exclus și de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care se desfășoară în aceste zile.

Referendumurile, o farsă

Mark Galeotti spune că nici organizarea de refendumuri în provinciile sepratiste nu îi vor aduce vreun câștig lui Vladimir Putin. În plus, Rusia riscă să piardă un mare aliat cu care are importante relații comerciale.

„Referendumurile nu vor avea legitimitate internațională și, probabil, vor aliena și mai mult China. Beijingul s-a agățat de principiul inviolabilității suveranității, pe care îl folosește ca bază pentru revendicările sale față de Taiwan. Referendumurile vor fi în mod evident o farsă, pentru că se vor organiza în teritorii care nu sunt nici măcar sub controlul de facto al rușilor“, a mai spus Mark Galeotti.

Potrivit sursei citate, Putin speră acum că anexarea acestor teritorii, dar și amenințările nucleare vor descuraja armata ucraineană și vor speria Occidentul. „Niciuna dintre alternative nu pare însă deloc credibilă“, mai spune Mark Galeotti.