Absolvenţii de liceu au avut doar câteva zile la dispoziţie ca să se înscrie la facultăţile căutate de stat. Cei care nu erau deja hotârâţi nu au avut nicio şansă. La unele facultăţi, înscrierile s-au încheiat înainte ca ei să se dezmeticească.
Vineri, 13 iulie, Universitatea din Bucureşti anunţa prelungirea calendarului de înscriere, însă multe dintre facultăţi au făcut-o doar cu o zi. Rezultatele contestaţiilor la Bacalaureat s-au afişat vineri după-amiază, dar câteva dintre facultăţile din Capitală erau dispuse să îi aştepte pe viitorii studenţi doar până luni.
Au rămas pe dinafară
Cei care nu s-au preocupat din timp să îşi ridice actele de la liceu şi să îşi completeze dosarul au rămas fără loc.
Este şi situaţia Alinei Adam, o tânără din provincie căreia i s-a refuzat înscrierea la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (FSAS) din Bucureşti. "Eu sunt din Bistriţa şi nu am facut contestaţie, dar nu am reuşit să fac dosarul mai devreme. Actele le-am putut lua abia joi de la liceu. Adeverinţa de la BAC am primit-o abia luni. Mi-am pierdut şi certificatul de naştere şi nu am mai ajuns la timp. La facultate m-am dus marţi dimineaţă, dar mi-au spus că nu se mai poate", regretă acum proaspăt absolventa de liceu.
"Ce mă fac eu acum? Mă duc în altă parte, dar Sociologia din Bucureşti era prima mea opţiune, îmi doream foarte tare să fiu studentă acolo. Mă interesasem deja de cursuri şi materiile mă încântau", adaugă fata cu o voce tremurândă.
Cu aceeaşi situaţie s-au confruntat şi cei care au vrut să se înscreie la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Psihologie şi Teologie Ortodoxă, facultăţi unde ultima zi de înscriere a fost luni, 16 iulie. La polul opus se află Facultatea de Geologie şi Geofizică, unde înscrierea s-a prelungit până pe 21 iulie.
Reprezentanţii facultăţilor spun că timpul limitat destinat înscrierii este o metodă de a se asigura că toate locurile vor fi ocupate. Altfel, riscă să rămână cu locuri libere, din cauza tinerilor care se înscriu, preventiv, la mai multe facultăţi.
"După perioada de înscriere, urmează alte câteva zile în care viitorii studenţi trebuie să confirme că rămân la această facultate, iar dacă perioada e prea lungă mulţi ar migra către alte facultăţi", explică decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti, Marian Preda.
Cei care nu au reuşit să ajungă la timp se mai pot înscrie în sesiunea din toamnă. Vor concura însă pe locurile cu taxă, pentru care se achită în jur de 3.000 de lei pe an.
"Dacă înscrierea s-ar întinde pe o perioadă prea mare de timp, mulţi ar migra către alte facultăţi şi locurile ar rămâne libere."
MARIAN PREDA, decan Facultatea de Sociologie Bucureşti
CITIŢI ŞI:

  • CONCURENŢĂ ACERBĂ la ASE. 12 candidaţi pe loc la una dintre facultăţi, după doar două zile de înscrieri
  • Luptă CORP LA CORP pentru admiterea la facultate. JANDARMII şi SALVAREA, pregătiţi să intervină
  • Topul facultăţilor INUTILE, care nu te ajută la angajare. PLUS: Ce alegi ca să ai garanţia unui loc de muncă
  • REVOLUŢIA ÎNSCRIERILOR la ASE. Părinţii: "A fost ca în iad, ne-am călcat în picioare"