Vânzătorul este Katan Consulting SRL. Terenul intravilan este împărțit pe patru numere cadastrale, dar proprietarul acestuia nu este interesat să vândă doar o parte din teren.

„Cu toate acestea, subscrisa Romgaz este interesată de achiziția terenului în totalitate, adică în suprafață de 17.174 de mp, justificat de faptul că partea din față va servi pentru construirea obiectivului Stație GNCV (gaz natural comprimat pentru vehicule – n.r.), iar partea din spate a terenului este porțiunea subtraversată de conducta de colectare gaze Acățari”, se arată în procesul verbal de negociere semnat de Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș și contra-semnat de Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz SA, prezentat de Turnu Sfatului.

Aceeași sursă arată că, o săptămână mai târziu, Sucursala de Transport Tehnologic și de Mentenanță (STTM) Târgu Mureș, prin intermediul căreia are loc tranzacția, primește aprobarea de la managementul de vârf să folosească bani din bugetul de investiții al sucursalei mureșene a Romgaz. În Săptămâna Patimilor, cele două părți „bat palma” în fața notarului pentru suma de 8.042.525,81 lei, adică echivalentul a 1.665.878 de euro.

Katan Consulting SRL îl are drept asociat unic pe Cătălin Ioniță, cel care, potrivit actelor Oficiului Registrului Comerțului, este și unicul administrator. Cătălin Ioniță este văr primar cu Leonard Ionuț Lupă, cel care în prezent ocupă funcția de director de achiziții al Romgaz SA. Iar 5.700 de mp din cele 1,7 ha de teren în discuție au fost cumpărate chiar înainte de tranzacția cu Romgaz de la Mango SRL, firmă deținută și administrată de Anda Ramona Cozma. Ea ocupă funcția de șef al Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz.

În urma dezvăluirilor, achitarea propriu-zisă a sumei a fost blocată. Contextul în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare, semnat acum de ambele părți, face obiectul unui control cerut de conducerea Ministerului Economiei. „Raportul controlului nu a fost finalizat, dar conducerea Romgaz a fost avertizată că dacă achită înainte vreun leu, «zboară» cu tot cu banii aceia”, a declarat un înalt oficial al Ministerului Economiei, pentru Turnul Sfatului. Prin acest minister, Statul Român deține 70% din SNGN Romgaz SA.

PAGINA ANTERIOARA