Ce șanse mai au românii să scape de viza pentru Statele Unite? Factorul care distruge visul american

Ce șanse mai au românii să scape de viza pentru Statele Unite? Factorul care distruge visul american sursa: arhivă EVZ

Românii nu vor scăpa foarte repede de vizele de călătorie în Statele Unite din cauza ratei foarte mari de refuz. Un avocat specializat în imigrări a făcut portretul robot al românilor care au cele mai mici șanse să obțină dreptul de călătorie în SUA.

Un avocat specialist în imigrare dă explicații despre mecanismul de funcționare al sistemului de vize pentru cei ce intenționează să călătorească în Statele Unite. Potrivit estimărilor sale, România nu va scăpa prea ușor de vize ca urmare a procentului ridicat de refuz. Chiar dacă politicienii susțin că sunt pe cale să obțină noi condiții favorabile României, în realitate acest lucru va fi greu de realizat.

Avocatul Dana Bucin, specializată în imigrări în SUA, este şi consul onorific al României în Connecticut. Ea a explicat ce ar trebui făcut pentru ca românii să poată călători, într-un orizont de timp rezonabil, fără vize, în Statele Unite.

„Atâta timp cât rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români depăşeşte 3%, nu putem spera. Dacă nu mă înşel, rata de refuz a depăşit 10% în ultimul an, în prezent e 10,14%. Aş spune că nu există altă cale decât prin autoresponsabilizarea românilor să facă ceea ce trebuie. Altfel spus, cei care ştiu că riscă să nu obţină viza să apeleze la avocaţi specializaţi în imigrări sau să renunţe”, a explicat avocatul român

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce șanse au românii să scape de viză

Potrivit spuselor sale, o altă variantă ar fi modificarea legislației americane, astfel încât România să fie exceptată de la această regulă. Ar fi, însă, aproape imposibil de realizat.

„Excepţia se dă ori prin Congres, prin lege nouă, ori prin latura executivă, Departamentul de Securitate Internă, dar am vorbit cu ei acum două săptămâni. Pentru a ne acorda o excepţie, conform legii date de Congres, ei ar trebui să implementeze sistemul de Biometrical Exit Registration System. Adică amprente la ieşirea din SUA. Şi ar trebui să îl implementeze la 97% din aeroporturile americane, însă până acum cred că nu au ajuns nici la 25%. Când i-am întrebat care e probabilitatea să o facă până la 97% mi-au zis că până în 2025 - 2026 nu există nicio şansă”, a precizat Dana Bucin, conform adevărul.ro.

Avocatul român a explicat că pentru americani nu este o prioritate, însă, implementarea unui astfel de sistem.

Sursa foto: Adevarul

Avocații specializați cresc șansele de a obține o viză pentru SUA

În același context, Dana Bucin a precizat că, pentru a reduce numărul de refuz, românii ar trebui să apeleze la avocații specializați. Aceștia le întocmesc documentele cu care se prezintă în fața autorităților americane.

„Cel mai bun şi mai ieftin mod de a imigra în SUA este să îţi iei un avocat de imigrare bun în mod preventiv. Nu când ai dat de belea. Apoi, dacă vrei să te duci să lucrezi sau să imigrezi, nu aplica la viza de vizitator, ci la alt tip de viză. Şi vedem la ce fel de viză e cel mai bine. Dacă vrei să vii ca turist, o altă treabă este: ai şansă? Că sunt alţi oameni care nu au şansa să obţină chit că îşi doresc”, a mai precizat avocatul.

Românii cu cele mai mici șanse la viză

Avocatul Dana Bucin a făcut și un portret robot al românului care are șanse mici să obțină o viză de călătorie pentru Statele Unite.

„În primul rând sunt şomerii. Ei nu vor obţine o viză. Şi mă gândesc şi la cei tineri şi necăsătoriţi. Şomer tânăr şi necăsătorit? Nu ai nicio şansă. În schimb, ai contract de muncă? Perfect. Eşti căsătorit? Asta denotă dorinţa de a reveni în ţară. Dacă eşti necăsătorit, eşti liber să imigrezi şi atunci asta naşte suspiciuni.

Dacă nu ai nicio legătură cu România, nu eşti nici înrolat la o universitate, nu eşti nici angajat cu carte de muncă, nu ai nici proprietăţi pe numele tău, nu ai nici familie - soţie, soţ, copii - atunci tu prezinţi un risc foarte mare de imigrare şi te vor refuza.

Poate că ar trebui să te mai gândeşti înainte să aplici, pentru că strici statistica. Dacă totuşi vrei tu neapărat să vii, mai bine gândeşte-te să o faci cu un avocat, măcar să reuşeşti, să nu strici statistica degeaba”, a explicat specialista în imigrare.