Ce s-a întâmplat cu „circurile foamei”, centrele de distribuire a alimentelor din București, construite de Nicolae Ceaușescu

Ce s-a întâmplat cu „circurile foamei”, centrele de distribuire a alimentelor din București, construite de Nicolae Ceaușescu

Centrele de distribuire a alimentelor, construite în București în ultimii ani ai perioadei comuniste de Nicolae Ceaușescu au devenit cu totul altceva decât ce era planificat atunci când au fost ridicate. Doar unele dintre aceste construcții, mai există însă astăzi.

Construcțiile, denumite mai târziu în mod ironic „circurile foamei”, aveau ca scop principal distribuirea de alimente și erau numite oficial „Complexuri comerciale agroindustriale”. Ele erau concepute ca locuri de unde oamenii își pot cumpăra o masă gata preparată. Termenul de „circ” a fost atribuit mai tâziu deoarece mai multe dintre aceste construcții aveau cupole caracteristice, care semănau cu domul unui circ.

Ce s-a ales de centrele de alimente ale lui Nicolae Ceaușescu

Oamenii, în primul rând femeile, după ce termină munca, se vor opri aici pentru a lua un pachet cu alimente pe care pur și simplu îl duc acasă, îl încălzesc și îl mănâncă”, spune Ceaușescu despre grandioasele construcții.

Construirea acestor centre reducea statului român costurile de distribuție către miile de cantine muncitorești din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, construcțiile și-au luat rapid un alt rol față de cel inițial, pe fondul ideii lui Ceaușescu de a impune un „program de alimentație rațională”. Astfel, în aceste locații oamenii au început să se strângă mai târziu la coadă pentru a-și lua alimentele necesare, date cu porția. Așa a apărut și expresia de „circurile foamei”.

„Circurile foamei” au devenit centre comerciale

După căderea regimului comunist, construcția clădirilor a fost abandonată, doar două dintre aceste centre fiind finalizate. Într-unul dintre aceste a apărut primul mall din România, în 1999, sub numele de București Mall.

O altă clădire construită de dictator, din cartierul Pantelimon din estul Capitalei, a devenit piață de haine ieftine de import, în timp ce alte centre de alimente au fost demolate.

De asemenea, un fost circ al foamei de lângă Piață Unirii din București, a devenit proprietate privată și urma să găzduiască tot un centru comercial, însă proiectul a fost abandonat în 2010 din lipsă de fonduri și prin urmare este acum doar o structură neterminată, înconjurată de paznici, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.