Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat decizia numirii lui Radu Zamfir ca director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), în locul Ancăi Mureşan: „Am considerat că este necesar să facem aceste schimbări. Lucrurile nu au mers în direcţia în care eu, personal, şi strategia Ministerului Sănătăţii o cerem", a arătat ministrul într-o declaraţie acordată presei.

Citiți în Evenimentul Zilei de mâine ce a făcut Anca Baculea în ultima ei zi la București!

„Consider că este nevoie de o schimbare, este nevoie de o colaborare mai bună cu centrele regionale de transplant şi centrele judeţene, lucru pe care cred că domnul doctor îl va face cu succes. Nu cred că putem spune foarte multe. Domnul doctor are o carte de vizită impresionantă, este specialist în domeniul transplantului, doctor în ştiinţe medicale. Alegerea noastră pentru această funcţie considerăm că este cea mai bună. (…) Nu am primit raportul (n.r. – la ANT), este vorba despre un audit care s-a încheiat săptămâna trecută. Auditorii au termen două săptămâni să prezinte ministrului datele din control, dar bineînţeles că am avut o discuţie preliminară cu dânşii legate de ce se întâmplă sau ce s-a întâmplat la agenţie. Nu aş vrea să comentez. Doar că am luat această decizie astăzi şi în urma acestui audit", a afirmat ministrul, la Institutul Clinic Fundeni.

Iată ce au găsit inspectorii la auditul intern! Click aici

Pintea a spus că instituţiile din subordinea Ministerului Sănătăţii nu pot să aibă consilieri, nici măcar onorifici, după ce Anca Baculea îi oferise iubitului ei, dr. Marian Stamate, această titulatură.

"Ministrul este singurul care poate să aibă consilieri onorifici. (….) Doamna doctor este un om foarte energic, foarte bine pregătit. Din păcate, cred că a lipsit comunicarea, acea comunicare pe care trebuie să o facă fiecare instituţie din subordinea MS referitor la strategia pe care am gândit-o pentru Agenţia Naţională de Transplant. Eu cred că lucrurile vor merge bine în continuare. Anul aceste beneficiem de un buget mai mare al agenţiei. Sper că se vor putea şi angaja persoane, pentru că o instituţie fără personal nu poate să funcţioneze. Programul naţional de transplant a fost preluat de la 1 ianuarie de către ANT şi va fi gestionat ca atare", a mai susţinut Pintea.

Potrivit ministrului, Legea transplantului este pe masa guvernului pentru analiză şi la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor.

"Ideea noastră este să revigorăm această instituţie a transplantului în România, dar trebuie să plecăm de la premisa că dacă nu avem organe nu putem face şi nu putem vorbi despre transplant. Prin urmare, promovarea donării va fi unul din obiectivele principale pe care domnul director executiv le va avea începând de azi (…) şi am spus-o de anul trecut – întărirea colaborării cu centrele judeţene şi Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă", a arătat ministrul Sănătăţii.

 

Te-ar putea interesa și: