Ce rol are China în războiul din Ucraina. Dezvăluiri făcute de șeful NATO

Ce rol are China în războiul din Ucraina. Dezvăluiri făcute de șeful NATO Sursa: motortion | Dreamstime.com

Șeful NATO a făcut recent dezvăluiri privind implicarea Chinei în războiul din Ucraina. În declarațiile sale acesta a subliniat conexiunile și sprijinul acordat de China Rusiei, alimentând speculații cu privire la consecințele acestei implicări.

Ce rol are China în războiul din Ucraina. Dezvăluiri făcute de șeful NATO

Într-un interviu acordat publicației germane „Welt”, șeful NATO, Jens Stoltenberg, susține că războiul din Ucraina este alimentat de China, în ciuda declarațiilor oficialilor acestei țări care susțin că doresc să mențină relații bune cu Occidentul.

„China afirmă că dorește să mențină relații bune cu Occidentul. În același timp, Beijingul alimentează războiul în Europa. Nu poți avea ambele lucruri", a declarat secretarul general al NATO. „Este o creștere clară a vânzărilor de piese de mașinării, microelectronice și alte tehnologii, pe care Moscova le folosește pentru a produce rachete, tancuri și avioane, pentru a fi folosite împotriva Ucrainei", a adăugat acesta.

Potrivit ziarului, astfel, China riscă să pună în pericol cooperarea cu țările occidentale.

Ne puteți urmări și pe Google News
Stoltenberg

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cere sprijin mai mare pentru Ucraina

De asemenea, Stoltenberg a solicitat țărilor NATO să acorde un sprijin mai mare Kievului.

„Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câștige. Trebuie să trimitem mai multe arme și muniții în Ucraina, inclusiv sisteme antiaeriene și arme cu rază lungă de acțiune", a spus Stoltenberg.

Înainte de întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO de joia și vinerea viitoare de la Praga, Stoltenberg a declarat apoi că „nu există planuri de extindere a umbrelei de apărare aeriană a NATO la Ucraina”.

Teoretic, comentează ziarul, ar fi posibil să fie doborâte rachete rusești din Polonia sau din România, folosind, de exemplu, bateriile Patriot. Liderul Alianței a mai reiterat că „nu există planuri pentru a trimite trupe NATO în Ucraina”.

Xi și Putin se consideră arhitecții unei noi ordini mondiale

În urmă cu o săptămână, președintele Chinei Xi Jinping a avut o întâlnire oficială cu Vladimir Putin. După o întâmpinare formală ce doi au avut și discuții legate de cele două țări pe care le conduc.

Președintele Chinei vede în Putin un lider dictatorial cu o idee similară, respectiv, învinuind Statele Unite că au blocat ascensiunea țărilor lor. În 2022, cu câteva săptămâni înaintea invaziei Rusiei din Ucraina, cei doi lideri și-au proclamat un parteneriat fără limite, dorind ca astfel să respingă ceea ce, în opinia lor, ar fi hegemonia americană.

Totodată, Xi și Putin se văd ca arhitecții unei noi ordini mondiale, fără implicarea SUA. Ambii au susținut organizații la care participă țări în curs de dezvoltare, precum Organizația de Cooperare din Shanghai și BRICS – o coaliție denumită astfel datorită țărilor membre: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – toate acestea reprezentând o modalitate de a contrabalansa influența Occidentului.

Printre discuțiile dintre cei doi s-a numărat și conflictul din Ucaina. Cu toate astea, Vladimir Putin a fost extrem de concis în declarațiile sale referitoare la acest subiect.

„Suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele pe care le lansează în ceea ce privește reglementarea acestei probleme", a spus el.

Andrei Ostrovski, cercetător științific principal la Institutul de Orientalistică al Academiei de Științe a Rusiei, a explicat situația într-un articol pentru publicația "Nezavisimaia Gazeta": "Poziția Chinei rămâne neschimbată. Când a prezentat planul format din 12 puncte, negocierile de pace erau punctul principal. Rusia nu este împotrivă. Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a interzis ferm negocierile de pace.

China adoptă o abordare prudentă în acest sens. Țara a refuzat să condamne Federația Rusă sub presiunea Occidentului, dar păstrează ușa deschisă pentru participarea la summitul privind Ucraina, pe care Elveția se pregătește să-l organizeze."