Europa nu e pregătită cu armament pentru un posibil atac al Rusiei: „A rămas în urmă”
- Bianca Ion
- 27 mai 2024, 10:21
Europa nu este pregătită cu suficient armament în cazul unui posibil atac al Rusiei, susține ministrul polonez de Externe. Acesta precizează că toate țările ar trebui să desfășoare un proces pe termen lung de reînarmare pentru a putea face față ambițiilor Rusiei, conform publicației Politico.
Europa nu e pregătită cu armament pentru un posibil atac al Rusiei
Radoslaw Sikorski a declarat pentru publicația The Guardian că Polonia sprijină ideea ca aliații internaționali să permită Ucrainei să utilizeze arme occidentale pentru a efectua atacuri în teritoriul Rusiei.
Ministrul polonez de Externe mai spune că țara sa „redescoperă” necesitatea reînarmării cu volume semnificative de echipamente militare care se bazează pe tehnologie mai puțin avansată, cum ar fi obuzele.
„Am permis ca toate aceste facilități de producție să fie închise după încheierea Războiului Rece”, a spus Sikorski.
„Costă bani să convingi companiile să păstreze liniile de producție în rezervă. Noi pur și simplu nu am plătit banii. A fost o parte din «dividendele păcii». Și, privind retrospectiv, pare o greșeală”, a mai spus șeful diplomației poloneze.
„Europa a rămas în urmă”
Acesta mai susține că „Europa a rămas în urmă” din toate punctele de vedere atunci când vine vorba de echiparea armatei:
„Este evident că Europa a rămas în urmă, iar apărarea și baza tehnologică și industrială a UE suferă din cauza anilor de subinvestiții”, a adăugat ministrul.
Varșovia alocă aproape 4% din PIB-ul său anual pentru apărare, poziționându-se astfel printre țările europene care cheltuiesc cel mai mult în acest domeniu. Sikorski a mai afirmat pentru aceeași sursă că Occidentul ar trebui să renunțe la impunerea de limite în ceea ce privește sprijinul militar acordat Ucrainei.
El a subliniat că este în favoarea eliminării restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a ataca ținte în teritoriul Rusiei, o poziție care reflectă declarațiile similare făcute recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de secretarul de stat american, Antony Blinken, și de parlamentari de vază din Statele Unite.
Ministrul a afirmat că Polonia va sprijini implementarea unui program la nivelul UE care să încurajeze cetățenii ucraineni să se întoarcă în țara lor pentru a participa la lupta împotriva invaziei ruse.
SUA amenință deja Rusia
În interviul publicat sâmbătă, Radoslaw Sikorski a mai menționat că SUA au comunicat Rusiei că în cazul utilizării armelor nucleare, vor răspunde cu forțe convenționale asupra trupelor rusești din Ucraina, conform The Kyiv Independent.
Președintele rus Vladimir Putin a emis în repetate rânduri amenințări nucleare împotriva Ucrainei și a Occidentului după declanșarea invaziei ruse. Până în prezent, aceste amenințări nu s-au concretizat, iar Moscova continuă să desfășoare un război fără a recurge la arsenalul său nuclear.
„Americanii le-au spus rușilor că, dacă vor detona o bombă nucleară, chiar dacă aceasta nu omoară pe nimeni, vom lovi toate țintele voastre (pozițiile) din Ucraina cu arme convenționale, le vom distruge pe toate”, a spus Sikorski, pentru The Guardian.
Sikorski a menționat că atât China, cât și India au avertizat Rusia să evite utilizarea armelor nucleare.
„Și nu este o joacă de copii, pentru că, dacă acest tabu (de a folosi armele nucleare, n.r.) ar fi de asemenea încălcat, ca și tabuul de a nu schimba granițele prin forță, China știe că Japonia și Coreea (de Sud) vor deveni puterni nucleare și, probabil, nu doresc acest lucru”, a mai spus șeful diplomației poloneze.
Europa depune eforturi pentru autonomie în probleme de apărare
Duminică, Emmanuel Macron a ajuns în Germania pentru o vizită de stat de trei zile. Vizita președintelui Franței reprezintă prima vizită de stat prezidențială a Franței în Germania în ultimii 24 de ani. În contextul actual internațional, vizita este percepută ca o evaluare a stării relației franco-germane. Cele două țări colaborează strâns în elaborarea politicilor UE, conform Politico
Deși Macron și Olaf Scholz au avut diferențe publice în privința apărării și energiei nucleare, cei doi lideri au ajuns recent la compromisuri pe diverse aspecte. Acest lucru include reforma fiscală și modificările privind subvențiile pe piață.
Franța a fost supărată de decizia Germaniei de a cumpăra echipamente americane pentru apărarea aeriană European Sky Shield Initiative. Germania spune că nu există o alternativă credibilă la umbrela militară a SUA. Potrivit acestuia, Europa nu are timp să aștepte ca o industrie de apărare autohtonă să fie pregătită pentru amenințări precum agresiunea rusă.
Cele două țări vor încerca să găsească un teren comun pe agenda UE pentru următorii cinci ani.