Stop isteriei! CNP-ul nu te expune la hoţii

Stop isteriei! CNP-ul nu te expune la hoţii

Codul Numeric a fost folosit pentru falsificări de acte pe vremea creditelor "doar cu buletinul". Acum, singurul risc e să te trezeşti pe o listă de semnături.

La recensământul încheiat oficial ieri, obligativitatea declarării CNP-ului a fost cea mai controversată dintre deciziile Institutului de Statistică. Una dintre justificările oferite de INS este că, în prezent, există mai multe CNP-uri decât români. Aşa se face că la vot apar pe liste şi persoane decedate, care nu au fost şterse de la Evidenţa Populaţiei.

Consultaţi de EVZ, ofiţeri de judiciar şi de crimă organizată au admis că, în perioada în care se acordau credite doar cu buletinul, au fost cazuri în care persoanele au folosit CNP-ul pentru a falsifica cărţi de identitate. Acum, însă, odată cu înăsprirea condiţiilor de acordare a creditelor, aceste infracţiuni au dispărut, adaugă ei. Aceste fraude au vizat mai ales creditele cu buletinul acordate direct în magazine, populare cu câţiva ani în urmă. CNP furat, semnătură falsă

Atenţie, însă, la cumpărăturile pe care le faceţi pe internet! Un site de plăţi online nu trebuie să vă ceară CNP-ul. Dacă îl solicită, este semn că aveţi de-a face cu o fraudă, spun specialiştii.

CNP-ul, alături de nume, poate fi utilizat abuziv la listele de semnături necesare pentru candidatura unei persoane sau pentru susţinerea unor măsuri legislative. Astfel de dubii au planat, în 2008, asupra campaniei de semnături necesare lui Sorin Oprescu pentru a candida la primăria Capitalei. Un singur voluntar pentru listele lui Oprescu a adunat 7.000 de semnături în 8 zile, a arătat o investigaţie Hotnews. Asta înseamnă că voluntarul a strâns o semnătură pe minut timp de 15 ore pe zi. "Un simplu CNP nu are nicio relevanţă. Doar cu CNP-ul nu are nimeni ce să facă." LAURA VOINEA, reprezentant Kiwi Finance SEMNIFICAŢIE

Cifrele codului CNP-ul bărbaţilor născuţi între 1900 şi 1999 începe cu 1. Cel al femeilor născute în acelaşi interval - cu 2. Pentru cei născuţi după 2000, 1 e înlocuit de 5, iar 2, de 6. Următoarele şase cifre corespund datei naşterii, în secvenţa an, lună, zi. Cifrele 8 şi 9 din CNP arată judeţul natal. Următoarele trei cifre formează un număr de ordine, cuprins între 001 şi 999. Ultima cifră se calculează astfel: fiecare dintre primele 12 cifre sunt înmulţite cu cifra de pe aceeaşi poziţie din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate, apoi totul se împarte la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul. Citiţi şi:

  • RECENSĂMÂNT 2011: 95% dintre locuinţe, recenzate. Capitala, pe ultimul loc
  • Un recenzor beat a dispărut cu datele persoanelor recenzate