Ce PRIORITĂȚI are PNL în Programul de Guvernare

Ce PRIORITĂȚI are PNL în Programul de Guvernare

PNL și-a prezentat, sâmbătă, în reuniunea Consiliului Național de Coordonare (CNC), principalele priorități din Programul de Guvernare, în educație, sănătate, educație, printre acestea aflându-se construirea a opt spitale regionale, evaluarea tuturor universităților și scăderea cotei TVA de la 20% la 16%, în 2019.

Deputatul PNL, Raluca Turcan, a vorbit, în cadrul reuniunii despre prioritățile liberalilor în domeniul educației. Ea a spus că PNL va oferi răspunsuri pe următoarele teme prioritare: decuplarea educației de piața muncii; subfinanțarea cronică și netintita a educației; pungile de sărăcie acută și abandonul școlar record; școlile profesionale inutile pentru investitori; manualele, programele și evaluările rupte de cerințele pieței și promovabilitatea scăzută-jumătate de milion de elevi nu au reușit să ia examenul de BAC în ultimii ani și se îndreaptă vertiginos spre sărăcie și izolare.     Raluca Turcan a precizat că avem mulți absolvenți de școli profesionale, cu calificări reale și adaptate pieței muncii, de licee profesionale la standarde moderne în parteneriat cu mediul economic, facilități fiscale investitorilor care doresc să facă parteneriate cu școlile profesionale.

În plus, ea a vorbit și despre generalizarea învățământului obligatoriu de la 4 ani și asigurarea de locuri în grădinițe și școli astfel încât să ajungem la învățământ într-un singur schimb în toate școlile.     "Examene de admitere la licee, diferențiate, în funcție de liceul pe care-l urmează. Bacalaureat diferențiat, în funcție de profilul liceului, cu acces diferit spre universități", a mai enumerat Turcan prioritățile PNL în domeniul educației, subliniind că trebuie modificat conținutul manualelor, simplificat, adaptat la cerințele și sistemele de evaluare (naționale și internaționale).

Prioritățile PNL în sănătate

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezentarea priorităților în domeniu sănătății au fost prezentate de liderul PNL București și prim-vicepreședinte al partidului, Cristian Bușoi. 

El a arătat, în cadrul discursului, că la conturarea acestor priorități au contribuit zeci de specialiști din filialele, medici cu experiență, manageri de spitale, lideri de direcții sanitare sau case de sănătate.     Bușoi a mai spus că PNL își propune construcția a 8 spitale regionale.

"Este o rușine că după 25 ani să nu avem niciun spital nou generalist de stat. Trei spitale pot fi finanțate pe fonduri europene și suntem îngrijorați că lucrurile nu se mișcă mai repede. Avem de asemenea nevoie de un mare spital în București, care să fie construit de municipalitate, și care să fie un reper nu doar pentru România, ci și pentru țările din Centrul și Estul Europei", a afimat Cristian Bușoi.      Liberalii își mai propun stoparea migrației medicilor, prin dublarea salariilor medicilor și creșterea cu 20% a salariilor asistenților medicali. În plus, ei propun și Programul "Casa medicului", care cuprinde 900 de imobile.      Bușoi a mai arătat că este nevoie de programe naționale de prevenție și educație, care să îmbunătățească real starea de sănătate a populației, în special în rândul comunităților defavorizate și că orientare strategică, și să reducă costurile mari de acum alocate tratării bolilor. 

Alte priorități ale PNL vizează accesul real la medicamente, actualizarea bianuală a listei medicamentelor compensate și revizuirea legislației și protecția reală a pacienților cu garantarea unor standarde de calitate. 

Prioritățile în economie

Vicepreședintele PNL, Eugen Nicolăescu, a vorbit în Consiliul Național despre partea economică a Programului de guvernare al formațiunii.      "PSD are grijă doar că adevărații baroni ai României să o ducă bine prin sufocarea inteprinzatorilor și diminuarea șanselor acestora de a produce plusvaloare și prosperitate! Noi liberalii, suntem cunoscuți pentru impozite și taxe mai mici, și avem în vedere să generalizam cotă unică de 16%", a declarat liderul deputaților liberali.     Nicolăescu a precizat că PNL va acționa pentru restructurarea sistemului de impozite și taxe, pentru reducerea la jumătate a numărului acestora, dar și a cuantumului unora dintre obligațiile fiscale de acum, așa cum am aprobat în Programul de Guvernare.      "Asta înseamnă să dăm capitalului românesc mai mult aer și extraordinară șansa de a crea noi locuri de muncă, mai bine plătite", a spus el, precizând că PNL își propune că taxa standard de TVA să scadă la 16%, din 2019 față de 20% în prezent.      Eugen Nicolăescu a adăugat că procedurile fiscale vor fi simplificate, va crește rolul de prevenție al fiscului, manifestarea transparenței în activitatea tuturor organelor de control, concomitent cu afirmarea obligației statului de a se comportă responsabil cu cel care muncește.      "Am convingerea că relaxarea fiscală profundă și fundamentată, debirocratizarea și simplificarea procedurilor fiscale, împreună cu respectul pentru cel care muncește, riscă și investește bani, energie, și talent, toate acestea vor schimbă țara! Putem să Reclădim România ,<<Prin noi înșine!>>", a afirmat în final Eugen Nicolaescu.