Ce pot păți părinții care refuză vaccinarea copiilor

Ce pot păți părinții care refuză vaccinarea copiilor

Ministerul Sănătății atenționează asupra riscului reapariției unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat și Organizația Mondială a Sănătății

Evenimentul zilei și Doctorul zilei au tras în repetate rânduri semnale de alarmă cu privire la pericolul major de izbucnire a unor epidemii din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copiii, precum și din cauza efectuării unor vaccinuri cu întârziere. 

Pe fondul unei campanii agresive a taberei antivaccinare, precum și datorită atenționării primite de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) referitoare la faptul că în țara noastră acoperirea vaccinală este sub 95% - nivelul recomandat de OMS, marți seară s-a poziționat public și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Mai întâi acesta a precizat într-un interviu televizat că va veni cu o lege a vaccinării. Apoi, ieri, pe surse, a ieșit informația că se intenționează o sancționare a părinților care refuză vaccinarea copiilor lor.

 „Vom vedea care va fi sancțiunea” 

„Până la această oră proiectul legii vaccinării este doar un draft în care se regăsesc analizate sisteme din mai multe țări, printre care și Franța - în care sancțiunea pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor este amenda până la 30.000 de euro și închisoarea până la doi ani. Dar nu vom lua modelul cu copy-paste, deși modelul francez este considerat de OMS ca fiind unul din cele mai performante. Vom vedea care va fi sancțiunea”, ne asigurau ieri surse din Ministerul Sănătății (M.S.). 

Cifre periculoase

 „Prin refuzurile de vaccinare, tot mai prezente în ultimul timp, România se întoarce la Evul Mediu”, ne-au declarat surse din lumea medicală. Cifrele periculoase, date publicității de Institutul Național de Sănătate Publică, ne arată scăderi drastice (de 20 la sută) ale acoperirii vaccinale pentru rubeolă, oreion, rujeolă, tetanos, difterie, existând zone în țară, inclusiv în București, în care procentele anului 2014 sunt de doar 75%.

Strategia OMS: acoperire vaccinală de 95%

Ministerul Sănătății a atenționat, apoi, prin comunicat de presă, asupra „riscului reapariției unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat și OMS. Un exemplu este poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării. Acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, de 95 la sută, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion și hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Proiectul Ministerului Sănătății va fi elaborat împreună cu specialiștii în domeniu și va fi conceput pe informarea părinților și conștientizarea necesității vaccinării. Proiectul de lege va fi implementat numai după ce va fi supus dezbaterii publice. În elaborarea proiectului, Ministerul Sănătății va beneficia de expertiza reprezentanților OMS, se arată în comunicat. Șir de procese Reacțiile nu au întârziat să apară. Avocatul Iulian Urban l-a criticat deja dur pe ministrul Bănicioiu: „Ideea amendării de către Guvernul Ponta a părinților care refuză să își vaccineze copiii este ilegală, abuzivă și neconstituțională! Mă ofer să îi ajut pe toți cei care vor fi amendați în baza unei legi aberante, criminale și totalitare!”.

FOTO: Nicolae Banicioiu

Sancțiuni din alte state

Sancțiunile pentru părinții „nărăvași” care refuză vaccinarea copiilor diferă de la un stat la altul. 

● În Slovacia, amenda este de până la 200 de euro, în plus copiiilor nevaccinați fiindu-le refuzat accesul în grădinițele de stat. 

● În Cehia, amenda ajunge până la 280 de euro, în timp ce în Ungaria, sancțiunea pecuniară ajunge până la 15.000 de dolari.

 ● În Franța, sancțiunea este de amendă până la 30.000 de euro și închisoare de până la doi ani. 

● În Lituania, începând din 2016 nu vor mai fi acceptați la grădinițele de stat copiii care nu au făcute toate vaccinurile, conform calendarului.