Ce obiective are Ministerul Justiției pentru anul viitor: pedepsirea aspră a infractorilor și stoparea corupției

Ce obiective are Ministerul Justiției pentru anul viitor: pedepsirea aspră a infractorilor și stoparea corupției sursa: Arhiva EVZ

Ministerul Justiției a anunțat că anul 2023 va marca o ofesivă puternică asupra crimei organizate și a clanurilor de infractori. Un alt obiectiv este eliminarea corupției din instituțiile publice, politică sau companii.

Ministerul Justiției și-a stabilit principalele obiective pentru anul viitor și promite că toți cei care vor încălca legea vor fi aspru pedepsiți. Se vor face investiții importante în logistică. „2023 trebuie să marcheze o ofensivă devastatoare a Ministerului Public asupra crimei organizate şi clanurilor de infractori. Statul român este echipat cu legi, instituţii şi strategii moderne în acest scop.

Este nevoie de mai multă investiţie în logistica acestor instituţii şi, cu atât mai important, de lideri de sistem capabili să regenereze aplombul şi dedicaţia tuturor procurorilor în asumarea şi realizarea acestei misiuni sociale de capitală importanţă: apărarea legalităţii şi protejarea cetăţenilor şi a statului faţă de orice formă de infracţionalitate“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Justiţiei.

Luptă anticorupție

Un alt obiectic este eliminarea corupției la toate nivelurile. „Cetăţenii români au dreptul la un Minister Public care să le garanteze şi să le apere drepturile, libertăţile şi proprietatea faţă de orice tip de infracţiune. Un Minister Public pe care cetăţenii oneşti să îl respecte şi care să inspire teamă oricărui infractor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Corupţia publică, dar şi cea privată, corupţia politică, dar şi cea administrativă şi economico-financiară, corupţia din instituţiile statului, dar şi din companii, mici sau mari trebuie confruntată constant şi profesionist de către Ministerul Public. Crima organizată, clanurile de infractori, traficul de persoane, droguri şi arme, orice forme de radicalizare teroristă, orice formă socială de ură de rasă sau pe alte considerente trebuie anchetate, inculpate şi destructurate judiciar", se mai arată în postare.

Eliminarea MCV

Potrivit sursei citate, principala realizare a Ministerului Justiţiei în 2022 a fost contribuţia, alături de alte instituţii, la obţinerea ultimului raport pozitiv din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul Justiţiei. Țara noastră a scăpat astfel de monitorizarea permanentă.

„Mecanismul de Cooperare şi Verificare era direct legat de valorile fundamentale ale UE, stat de drept, drepturi şi libertăţi, siguranţă juridică, justiţie independentă. Persistenţa MCV echivala, implicit, cu o compatibilitate incompletă a societăţii româneşti cu aceste valori, echivala, implicit, cu existenţa unui deficit democratic permanent, echivala cu o integrare incompletă a României în lumea valorilor occidentale, în UE.

Ar fi însemnat dificultăţi în plus pe tărâm diplomatic pentru ţara noastră în multiple dosare europene în care, istoric, a fost invocat MCV. Din această perspectivă, realizarea acestui obiectiv plasează ţara noastră în deplină egalitate cu celelalte state membre ale UE“, au explicat reprezentanţii Ministerului Justiţiei.