Ce nu știați despre obezitate. Informații vitale pentru oameni
- Mihnea Talau
- 19 octombrie 2019, 21:14
Specialiștii anunță că peste 40 de milioane de copii din întreaga lume sunt supraponderali sau obezi, iar numărul lor este în creștere.
Un adolescent din trei suferă de obezitate în Europa, o creștere spectaculoasă fiind observată, în ultimii ani, în țările din estul continetului, vizată fiind și România. În ceea ce-i privește pe adulți, peste 670 de milioane au probleme cu greutatea.
În timp ce specialiștii în medicină se apleacă tot mai mult asupra tratării fenomenelor numite globezitate și diabezitate, oamenii de știință caută în gene dacă obezitatea se transmite de la o generație la alta și în ce fel.
Ultimul raport al UNICEF Starea copiilor lumii 2019: Copii, alimentație și nutriție arată foarte clar că între 2000 și 2016, ponderea copiilor supraponderali cu vârste între 5 și 19 ani s-a dublat, de la 1 din 10 la aproape 1 din 5. De zece ori mai multe fete și de 12 ori mai mulți băieți din această grupă de vârstă suferă de obezitate decât în 1975. Dacă ne întrebăm cine-i de vină pentru această explozie, parțial răspunsul îl avem deja. Un vinovat îl reprezintă alimentele nesănătoase pe care le consumăm noi și copiii noștri. Consumul excesiv de alimente ultra-procesate, de fast food și băuturi cu conținut mare de zahăr produc dezechilibre în organism și declanșează boli precum obezitatea.
Unul dintre obiceiurile nesănătoase îl reprezintă tendința de-a mânca mult, un obicei care se pare că e scris în gene.
,,Noi suntem 99,9% identici de 50.000 de ani nu suntem altă specie, nu ne-am degenerat. Se spune că suntem ceea ce a mâncat bunica sau străbunica, dar atenție acestea sunt niște marcaje pe ADN, se numesc epigenetice care se transmit transgenerațional. Se pare că și obezitatea tot de acolo pornește – din tendința de a mânca mai mult a bunicilor și a străbunicilor”, a declarat Prof. Univ. Dr. Natalia Cucu, directorul Centrului de Epigenetică, de Ziua Internațională a Alimentației, care a avut loc la Academia Oamenilor de Știință.
Se estimează că până la 40% din variațiile indicelui de masă corporală poate fi atribuită geneticii, motiv pentru care în ultimii ani s-au dezvoltat tot felul de teste de nutrigenetică, cu rolul de-a stabili profilul genetic al unei persoane și a-I stabili o dietă personalizată pentru a scădea în greutate.
Un studiu recent efectuat de către Universitatea din Bergen a reliefat că bărbații care au fost obezi încă din perioada pubertății au un risc de două ori mai mare de-a avea copii cu astm bronșic decât cei care nu s-au confruntat cu probleme de greutate. Cercetătorii au mers mai departe cu studiul și au descoperit că, de fapt, și mamele obeze aveau același risc. S-a găsit astfel legătură între obezitatea părinților și astmul la copii acestora. Explicația oamenilor de șțiință ar fi că există o legătură cu dezvoltarea celulelor reproducătoare în perioada pubertate. Prof. dr. Cecilie Svanes, coordonatorul studiului, a subliniat că sănătatea copiilor este legată atât de sănătatea mamei cât și de cea a tatălui.
,,Sănătatea viitorilor copii începe de la copilăria taților acestora”, a precizat prof. dr. Cecilie Svanes, insistând asupra faptului că societatea ar trebui să intervină și să nu lase doar în sarcina părinților educația privind o alimentație sănătoasă.
,,Obezitatea pe care am văzut-o în creștere în ultimele decenii este cauzată de faptul că alimentele sănătoase sunt scumpe, iar mâncarea nesănătoasă este ieftină. Aceasta este o afacere socială. Sugerez mese școlare gratuite și sănătoase”, a conchis cercetătoarea, anunță 360medical.ro.